Slika nije pronađena

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni odijevati za vrijeme boravka u školama.

Istraživanje koje je ove godine proveo EduCentar pokazalo je da je više od polovice ispitanika složno po pitanju uvođenja uniformi u škole, a sada je jedna osnovna škola u Šibeniku učinila prvi korak u tom pravcu.

Vijeće roditelja šibenske Osnovne škole Juraj Dalmatinac prihvatilo je početkom travnja prijedlog ravnatelja Natka Duvnjaka o uvođenju školskih uniformi za učenike svih osam razreda te škole, početkom ovog polugodišta kreće prva faza realizacije te ideje. Naime, oko 550 osnovnoškolaca iz matične i područnih škola Jurja Dalmatinca, ove će jeseni biti obučeni u polo majice dugih rukava s našivenim grbom škole.

'Odlučili smo da će u prvoj fazi realizacije ideje djeca biti obučena u polo majice iste boje koju još moramo odabrati. Vodili smo računa o financijskim situacijama u pojedinim obiteljima, tako da će roditelji za dvije majice morati izdvojiti oko 90 kuna, što smatramo da je iznimno prihvatljiva cijena' kazao je Duvnjak za portal sibenik.in

Tijekom drugog polugodišta djeca će dobiti majice kratkih rukava, a u bližoj budućnosti, nada se Duvnjak, trebalo bi uslijediti i kompletiranje cijele školske uniforme.

'Reakcije roditelja generalno su pozitivne, a svi zajedno smatramo da će i ovaj mali korak doprinijeti većem zajedništvu i boljoj pripadnosti školi, ali i smanjenju socijalnih razlika među djecom. Neki će možda reći 'Dobro, ali djeca će opet imati drugačije hlače, tenisice, bolje ili lošije mobitele', no najvažnije je od nečega krenuti' zaključuje Natko Duvnjak, ravnatelj Osnovne škole Juraj Dalmatinac.

Na Facebooku također postoji grupa 'ZA uvođenje školskih uniformi' čiji se članovi zalažu da se u sve škole uvedu uniforme.

Koje je vaše mišljenje? Smatrate li da je uvođenje uniforma u školu dobra ideja i zašto?

Foto/Izvor: Facebook/sibenik.in
I.N.

Pročitajte još:

Uniforme u školama? Više od polovice ispitanika su za!

uniforme škole

Još vijesti