Slika nije pronađena

317 učenika Osnovne škole Zmijavci svoje je školske odore s oduševljenjem obuklo nekoliko dana prije nego im je to postala obaveza. Majice nebesko plave boje s grbom njihove općine od danas su službena odora učenika ove škole, koja je tako postala treća škola u Hrvatskoj u kojoj nema razlike u odijevanju među učenicima.

Nakon odobravanja roditelja i učenika, za šivanje uniformi odabrana je hrvatska tvrtka Galeb iz Omiša i majice su prošloga tjedna stigle u Zmijavce. Negodovanja učenika u početku je bilo, no brzo su se svi naviknuli na ovu obavezu koja je njihovu školu dovela na naslovnice vodećih hrvatskih medija piše portal imonet.hr

Zadovoljstvo uniformama ne krije predsjednik Vijeća učenika Josip Gudelj. On kaže da uvođenjem uniformi njegova škola doprinosi razvoju školstva u Hrvatskoj. Granice odijevanja pomiču neke normalne standarde koji bi se trebali poštivati u školi. Ponosan sam na našega ravnatelja jer je realizirao ovaj projekt, govori nam Josip.


S njim se slaže i njegova kolegica iz razreda Arijana Gudelj. Posebno joj se, kaže, sviđaju boja i grb na majici. U razredu smo svi jednaki. Nema podjela i to je najbitnije. Prije bi netko tko je bogatiji nosio malo bolje majice, no sada smo svi jednaki, kaže Arijana. Drago joj je i da su smanjeni troškovi roditelja, jer su ove majice jednake i za djevojčice i dječake, tako da ih mogu naslijediti mlađa braća, sestre, rođaci ili susjedi.

Roditelji za 450 kuna godišnje djeci kupe 4 majice kratkih i 4 dugih rukava, što je, smatra ravnatelj škole Ante Kujundžić, znatna ušteda. Mislim da ove majice znatno olakšavaju psihološki pristup odijevanju učenika jer nema gnjavaže s tim što će učenik obući i što su mu roditelji kupili, izjavio je Kujundžić za Imonet.hr. Dodaje da je glavni cilj ovoga projekta uvođenje reda u odijevanje učenika. Ideja nije bila izjednačavanje socijalnih razlika nego kulturnije odijevanje i boravak u našoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, dodaje Kujundžić.

Foto/Izvor: imonet.hr
I.N.

Pročitajte još:

Prvi korak prema školskim uniformama – u osnovnoj školi u Šibeniku svi će imati iste majice!

Uniforme u školama? Više od polovice ispitanika su za!

Uniforme u školama - da ili ne?

uniforme škole