Slika nije pronađena

Teen385 je proveo anketu među tinejdžerima kako bi doznali koliko su hrvatski tinejdžeri upoznati s parlamentarnim izborima 2015. godine. Zanimalo nas je kojeg političara mladi vole, a kojeg ne, za koga bi glasali na izborima te što poručuju budućem hrvatskom premijeru.

Tko će s kime koalirati? Tko ima bolji program? Tko uopće ima program? Tko ima najučinkovitiju kampanju? pitanja su koja se postavljaju u posljednje vrijeme. Za vrijeme trajanja kampanje, političari uglavnom obećavaju brda i doline, ali na kraju često ostanemo razočarani.

Maloljetnici još uvijek nemaju pravo glasa na izborima, ali njih 700 je podijelilo svoje mišljenje o parlamentarnim izborima i kandidatima s nama.

Najviše mladih glasalo bi za HDZ, najpopularnija političarka je Kolinda Grabar-Kitarović, ali smatraju da izbori nisu važni jer se ništa neće promijeniti

Iako najveći broj tinejdžera, njih 26%, ne bi izašao na izbore, rezultati ankete pokazali su da bi svaki četvrti tinejdžer glas dao HDZ-u. Zanimljivo je da je druga najpopularnija stranka među mladima Živi Zid za kojeg bi glasalo 18 % adolescenata dok se SDP nalazi na tek trećem mjestu s 15%glasova. Za Orah bi glasalo 3,9 % mladih, a za Most 6,6 %.

Polovica tinejdžera smatra da izbori nisu važni jer se svejedno ništa neće promijeniti, dok 31% ima nešto optimističniji stav i smatra da su izbori važni jer je sada vrijeme za promjene. 13% tinejdžera izjavilo je da ih izbori uopće ne zanimaju.

Najpopularnija političarka među adolescentima je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, a nakon nje nalazi se Ivan Vilibor Sinčić. 45% mladih izdvojilo je Zorana Milanovića kao omraženog političara, a u stopu ga slijedi Tomislav Karamarko s 35% glasova.

Mladi smatraju da u političkim programima nedostaje brige za mlade, školstvo, siromašne, izbjeglice, a političke stranke smatraju odbojnima zbog laži

Mlade smo upitali što bi oni ponudili u svom programu da se kandidiraju te na što političari ne obraćaju toliko pažnje, a trebali bi. Sumirani odgovori pokazuju da se premalo pažnje obraća na mlade, na školstvo, nezaposlenost, iseljenje mladih iz Hrvatske, na pomoć izbjeglicama, siromašnima i beskućnicima. Neki od odgovora su:

`Da više stvari doniraju školama, npr. računala, tablete, knjige za knjižnicu, lopte i sl. Da pomažu samohranim roditeljima, ljudima koji nemaju zdravstveno osiguranje, ljudima koji ne mogu platiti račune i ljudima koji žive na ulicama. Da se ukine rasizam i da to postane kažnjivi zločin.`

`Ponudila bih reformaciju u školstvu te bih pokušala stvoriti bolje uvjete za mlade otvaranjem novih radnih mjesta.`

`Svim beskućnicima bih pomogla, povećala bih plaće,skratila radno vrijeme, drugačije bi organizirala bi drugačije školovanje.`

U političke stranke se mladi uglavnom ne planiraju učlaniti, a stranke smatraju leglom laži i pokvarenih ljudi. Oni koji su odgovorili da će se učlaniti u stranku su većinom govorili o članstvu u HDZ, SDP ili Živi Zid. Neki od odgovora su:

`Ne, ne privlači me takav posao gdje doslovno trebaš lagati, nije to moj đir.`

`Ne, zato sto su sve stranke pune iskvarenih ljudi.`

`Ne..ne želim se miješati u politiku..politika će uništiti ljude postat će pohlepni.`

`Ne planiram se učlanit u neku političku stranku, jer u Hrvatskoj nema pravedne političke stranke. Uostalom smatram se dobrim čovjekom, a da se učlanim mislim da bi me današnji političari doveli do totalnog rasula.`


Puno je poruka za budućeg hrvatskog premijera

Pitali smo tinejdžere koju bi poruku poslali budućem premijeru nakon pobjede na izborima. Rezultati su pokazali koliko su mladi oštri i sigurni u promjene koje žele vidjeti u Hrvatskoj nakon izbora 2015. Neke od poruka su:


`Ne budite kao ostali, ne mislite samo na sebe, mislite na nas mlade!`

`Napravite napredak u Hrvatskoj tako da sto više Hrvata ostane u Hrvatskoj, a ne da svi mladi bježe u inozemstvo.`

`Dragi premijeru,trebali biste malo više obratiti pozornost na učenike u osnovnoj školi jer je jako teško,previše gradiva imamo za učiti,previše zadaće i torbe su nam jako teške.Svaki dan pišemo test ili odgovaramo,jako smo zauzeti,a nastavnici to ne shvaćaju ozbiljno kada kažemo.Pozdrav od učenika osnovne škole.`

`Možda da iskoristiš tu novu poziciju da doista pomogneš Hrvatskoj, a ne da kradeš od države.`

`Djela su više od riječi.`

`Ovo je vjerojatno zadnja prilika za učiniti nešto dobro s Hrvatskom, sve je na vama.`

Nadamo se da će ovi rezultati biti `poziv na buđenje` među našim političarima koji moraju obratiti više pažnje na mlade ljude u Hrvatskoj, a ne svake četiri godine.

I.P.

anketa izbori rezultati

Još vijesti