Slika nije pronađena

MOST nezavisnih lista je predstavio svoju ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika, odnosno zatražio dobivanje prava glasa sa 16 godina i uvođenje dopisnog i e-glasovanja, piše Index.


via GIPHY


To znači da bi Hrvati već s napunjenih 16 godina mogli pristupiti procesu glasovanja. 'Predlažemo da se dobna granica snizi jer želimo osnažiti glas mladih, a riječ je o oko 100.000 osoba između 16-18 godina, u političkom životu zemlje', rekao je saborski zastupnik MOST-a i profesor ustavnog prava, Robert Podolnjak, na nedavno održanoj konferenciji za novinare.


To je inače u s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU-a, napominje Podolnjak. Primjerice Austrijanci i Maltežani mogu glasovati već sa 16 godina.

Kao razlog za pomicanje dobne granice MOST navodi slabi odaziv birača.


via GIPHY


Predlažu oni još promjena... Neke se odnose i na promjenu načina glasovanja – uvođenje e-glasovanja i dopisno glasovanje, koje bi, prema njihovom mišljenju, mogle omogućiti svim građanima lakše obavljanje te građanske dužnosti.

A da bi se to omogućilo, nužne su zakonske promjene. No, prije nego se s njima krene, prvo se mora obaviti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i potom prijedlog mora proći kroz saborsku proceduru.

Nas zanima što vi mislite o tom prijedlogu i biste li uopće izašli na glasovanje da imate pravo glasa prije 18. godine...Foto: Giphy/FreePik


M.Z.

Provjeri još...

Umjesto da ide u školu, ona štrajka – cijeli svijet piše o 15-godišnjakinji iz ŠvedskePoruka tinejdžera budućem premijeru: Nemojte misliti samo na sebe, mislite na nas mlade!


Politika i mladi: Jesu li nedovoljno informirani ili jednostavno nikog nije briga?

glasovanje Pravo Glasa Maloljetnici izbori anketa

Još vijesti