Slika nije pronađena

Mnogi vjeruju kako adolescenti sve ranije stupaju u seksualne odnose, ne prakticiraju siguran seks i ne znaju dovoljno o potencijalnim opasnostima seksa bez zaštite. No je li to zaista tako?

Portal Teen385 proveo je kratku anketu o seksu među tinejdžerima, a rezultati pokazuju da se trendovi nisu značajno promijenili u odnosu na posljednjih 5 godina. Baš kao i tada, adolescenti koji su stupili u seksualne odnose, najčešće to čine u dobi od 16 godina, a oko 18% adolescenata postaje seksualno aktivno s 14 godina.

Dobra vijest je da čak 60% mladih obavezno koristi zaštitu prilikom seksa, a 70% njih najradije bira prezervative. Kontracepcijska pilula je manje popularna pa ju kao metodu koristi tek 6% tinejdžerica, dok 10% tinejdžera ne koristi nikakvu zaštitu.


Potencijalno zabrinjavajuć podatak jest da se najveći broj tinejdžera, njih 70%, o seksu informira na internetu, 20% u razgovoru s prijateljima, a tek 6% informacije dobiva u razgovoru s roditeljima. Unatoč tome što su im izvori informacija forumi, društvene mreže i razni internetski portali, skoro polovica mladih smatra da 'zna sve što ih zanima o seksu', a njih 40% priznaje da ipak postoje područja koja su im nejasna.

60% tinejdžera voljelo bi imati predmet 'zdravstveni odgoj' u školi dok tek 15% tvrdi da ima tako nešto nije potrebno.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Što vas je potajno zanimalo: najguglanija pitanja o seksu – i odgovori

Seks ne dolazi u obzir: pjesme za koje niste znali da govore o apstinenciji

Otac sinu i kćeri dao najbolji savjet o seksu

anketa seks tinejdžeri rezultati

Još vijesti