Slika nije pronađena

Postoji ekipa koja baca petarde, a postoji ekipa koja bi zadavila sve one koji bacaju petarde. I svake godine u ovo blagdansko vrijeme nastane pravi kaos – ekipa koja baca petarde uživa, a ovi s druge strane su ludi od straha ili brige za svoje ljubimce koji umiru od užasa.

I ove je godine policija odlučila kontrolirati situaciju na ulicama pa će u sklopu akcije Mir i dobro, od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu pažnju posvetiti sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava od kojih su lani ozlijeđene 34 osobe, uključujući i 21 dijete.


Osim kontrole na cestama i ulicama, za sve one koji se neće držati pravila slijede i novčane kazne.


Snježana Bagarić iz Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari preporučila je pak za slučaj da  se pirotehnička sredstva ipak koriste, da ih se koristi prema uputama proizvođača. U srpnju ove godine stupio je na snagu zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva koriste djeca mlađa od 14 godina.

Pirotehnička sredstva dijele se na 1. 2. i 3. razred pri čemu, sredstva 2. i 3. razreda imaju veću količinu eksplozivnih tvari i njihova uporaba dozvoljena je samo osobama starijima od 18 godina.

Iako je uvriježeno mišljenje da su pirotehnička sredstva 1. razreda 'dječja pirotehnika' Bagarić upozorava da to nikako nije točno i da takva sredstva ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina, piše Jutarnji List.


Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u samo specijaliziranim trgovinama, a smije ih se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Bagarić je pozvala građane koji primijete da se pirotehniku prodaje izvan dozvoljenih mjesta, primjerice na punktovima ili da je koriste djeca da  to prijave policiji.

Kolika je novčana kazna?


Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava su povećane i kreću se u rasponu od tisuću do 15 tisuća za fizičke osobe, te od 10 tisuća do 80 tisuća kuna za pravne. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

Da se za pirotehniku ne može reći da je igračka upozorio je i liječnik sa zagrebačke Klinike za dječje bolesti Zoran Barčot po čijim su riječima u porastu ozljede predškolske djece koje mogu ostaviti trajne posljedice, posebno na šakama.

Prema policijskim podacima lani su od 15. prosinca do 8. siječnja ove godine od uporabe pirotehničkih sredstava ozlijeđene 34 osobe, uključujući njih osam teško. Najčešće žrtve su djeca, ozlijeđeno ih je 21, uključujući petoro teško.

Foto: Pixabay

I.I./Jutarnji.hr

Pročitajte još:

Oprezno s hranom - ovo nikad ne bi trebali naručiti u McDonald'su!

Oprez! Među mladima u Hrvatskoj se pojavila nova droga – kako prepoznati osobu koja ju je konzumirala?

Oprez na prvom mjestu – koliko je seksu u vodi ili moru siguran?

Policija Kazna petarde

Još vijesti