Slika nije pronađena

Ili vam on oduzima svu pozornost, pa zaboravljate na svijet oko sebe? Iako korištenje pametnog telefona u društvu smatraju nepristojnim, Hrvati ga toleriraju.

Rezultati istraživanja koje je proveo Huawei pokazali su zanimljive sociološke trendove i obrasce među Hrvatima, koji, ako je suditi po anketi, teško mogu izdržati bez mobitela dulje od jednog dana ili ne mogu bez telefona uopće, a svoje slobodno vrijeme najradije provode upravo na svom pametnom telefonu, piše Zimo.hr.


via GIPHY


Više od 60 posto ispitanika koristi svoj pametni telefon za slanje poruka i društvene mreže, a potom za razgovore i fotografiranje. No, čini se da su svjesni svog ponašanja te čak 67 posto njih smatra da su nepristojni kada koriste mobitel u društvu drugih osoba. Isto tako im smeta kada drugi u njihovu društvu gledaju u svoj pametni telefon i provjeravaju društvene mreže. No, koliko god im bilo neugodno, čak 27 posto ispitanika neće upozoriti osobu s kojom su u društvu da je nepristojna.

Visokih 83 posto ispitanika smatra da je nekulturno obavljati telefonski razgovor na razglasu na javnim mjestima, a također više od polovice njih ne voli kada ih netko fotografira bez dozvole te jasno daju do znanja da im to nije u redu, ističe Zimo.hr.


via GIPHY


Službeni izraz za osobe koje zapostavljaju sugovornika zbog pametnog telefona jest phubbing. Sastoji se od dviju engleskih riječi – phone [hrv. telefon] i snubbing [hrv. ignoriranje]. Iako to najčešće radite nesvjesno, druga osoba to može, s potpunim pravom, protumačiti kao da vas ne zanima. Čak 90,8 posto ispitanika nije znalo odgovor na pitanje što znači taj pojam, a upravo je to cilj ove ankete - otkriti navike korisnika pametnih telefona i osvijestiti što širu javnost o njihovom odgovornom korištenju.


via GIPHY


Kad je riječ isključivo o uređajima, anketa je pokazala da Hrvati preferiraju crnu i plavu boju mobitela, a najvažnije su im stavke kvalitetna kamera i dugotrajna baterija. 37,4 posto ispitanika spremno je za novi mobitel izdvojiti do 2000 kuna, 34 posto njih od 2000 do 4000 kuna, dok 13 posto ne pita za cijenu kada je u pitanju uređaj koji žele.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Novi Snapchat filter potpuno mijenja lice! Isprobala ga je Miley Cyrus – i pretvorila se u jednog celeba

Korištenje moba dok shoppingiraš loše utječe na tebe i tvoj novčanik!

Saznajte koji je najprodavaniji smartphone na svijetu – mogli bi se iznenaditi...

Istraživanje snubbing ignoriranje phone zanimljivost Nepristojno huawei phubbing

Još vijesti