Slika nije pronađena

Nekad si bolesna pa ne možeš u školu, nekad nisi bolesna ali imaš sve simptome vjerojatno zato što se piše test iz kemije. A nekad ti se čak ne da izmišljati već odeš s frendicama na kavu – bilo kako bilo, HRT je objavio broj opravdanih i neopravdanih izostanaka i malo smo u šoku.

U Hrvatskoj su učenici u osnovnim i srednjim školama lani izostali čak 32 milijuna sati.  Milijuna.


Prema službenim podacima,  svaki osnovnoškolac prosječno je izostao 48 školskih sati, a srednjoškolac gotovo 100. Od ukupnog broja izostanaka u osnovnim školama bilo je oko 250 tisuća neopravdanih sati, a u srednjim gotovo milijun.


'Često imamo percepciju da markiraju loši đaci, ali markiraju i odlični. Problem je što roditelji to prihvaćaju kao normalu tipa - sutra imamo test nisam se spremila dobit ću 4, a ne 5 dajte mi potpišite da ne idem u školu - i roditelji se lako slože',
smatra prof. dr. Vesna Vlahović Štetić s Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu.Kod nas nema nekih kazni, kakva je situacija vani?

U Velikoj Britaniji ako dijete izostaje bez opravdanog razloga roditelj može dobiti roditeljski nalog i obvezu polaganja nastave o roditeljstvu. Najstroža mjera je tužba, a kazna iznosi 2.500 funti ili čak 3 mjeseca zatvora. Prošle godine u Hrvatskoj je za neprimjereno ponašanje u školi učenicima izrečeno više od 100 tisuća pedagoških mjera.

U osnovnim školama podijeljeno je više od 2 tisuće ukora, a u srednjim je čak 477 učenika isključeno iz škole.


Loading...

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I./
HRT

Pročitajte još:

Prvašice i maturantice ove stvari rade totalno drugačije - slažeš li se?

`Kad će više zvoniti´ili `Ja ovo ništa ne kužim´? Misli koje ti prolaze glavom dok si u školi

OMG U školi nas uče krivo? Prečudna stvar u udžbeniku iz povijesti za 7 razred


Škola neopravdani markiranje ?

Još vijesti