Slika nije pronađena

Prošle je školske godine bilo manje izostanaka učenika nego prijašnjih godina, ali za to je veliki razlog provođenje online nastave. Svejedno, izostanaka ima, kako onih opravdanih tako i neopravdanih.

Na stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja može se u e-Rudniku naći hrpa različitih informacija o proteklim školskim godinama, a jedna uvijek zanimljiva informacija su izostanci. Koliko se izostajalo s nastave, koliko se markiralo i gdje najviše? Sve skupa, učenici osnovnih i srednjih škola u prošloj su školskoj godini sakupili 23 074 129 izostanaka, a od toga je 513 177 neopravdanih. Iako se i ove brojke čine velike, prijašnjih su godina bile još i veće. Iako su se mogli dobiti neopravdani i izostanci tijekom online nastave, bilo je to u puno manjem broju nego što bi se dobilo da su učenici fizički dolazili na nastavu.

Najviše neopravdanih sati sakupili su učenici iz Međimurske županije. Ovdje se bježalo s nastave više nego bilo gdje drugdje. Prosjek neopravdanih ovdje je 3 sata po učeniku, što je puno u usporedbi sa županijom gdje su učenici pravi anđelčići i gdje se najmanje markiralo. To je Krapinsko-zagorska županija, a u prosjeku ovdje svatko ima 0.36 sati neopravdanih, znači niti jedan puni sat.

Kada se gleda po razredima, najviše neopravdanih sati imaju učenici trećih razreda srednje škole, a odmah iza njih su na ljestvici i maturanti. Najmanje neopravdanih imaju učenici osnovne škole nižih razreda, što je i očekivano. Kada se pak gleda po školama, najmanje markiraju učenici koji idu u gimnaziju, a najviše učenici iz brodograditeljskih škola.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Africa Studio

M.T.

Pogledajte još:

Kakve sankcije očekuju one učenike koji trebaju nositi masku u školi, ali to ne budu radili?

Povratak u školu kroz 10 GIF-ova: Smiješno, ali realno dočaravaju kako to izgleda ove godine

Back to School: Što te čeka u srednjoj školi? Vodič za sve one koji kreću u prvi srednje!

Učenici školska godina 2019./2020 podaci neopravdani markiranje