Slika nije pronađena

Jedna tinejdžerica umre svakih 20 minuta zbog posljedica trudnoće ili poroda. Prema istraživanju, trudnoća je i dalje ubojica broj jedan među djevojkama od 15 do 19 godina starosti.

Gotovo 30 tisuća tinejdžerica umire svake godine od komplikacija koje nastaju tijekom trudnoće ili rađanja, a djevojčice iz siromašnijih obitelji i ruralnih područja najviše su ugrožene, prema dobrotvornoj ustanovi Save the Children. U glavne uzroke smrti spadaju problemi u vezi s trudnoćom kao što su krvarenje, trovanje krvi, opstruirani rad i komplikacije koje su posljedica pobačaja u različitim nehigijenskim i drugim neprihvatljivim uvjetima.


via GIPHY


Bebe koje su rodile majke tinejdžerice su izložene većem riziku od onih koje su rodile nešto starije majke. Stopa smrtnosti za bebe koje su rodile tinejdžerice je čak 30 posto veća. Usprkos tome, ukupna stopa smrtnosti povezane s trudnoćom i porođajima je u stalnom padu od 1990. godine. Ipak, u mnogim zemljama tisuće djevojaka svake godine zatrudni prije nego što su njihova tijela spremna - ponekad zbog prisilnog braka ili silovanja.


via GIPHY


Save the Children zalaže se za to da mlade djevojke imaju bolji pristup kontracepciji i zdravstvenoj skrbi kako bi se spriječilo pogoršanje problema. 'Primjerice, mnoge djevojčice odgađaju korištenje kontracepcije zbog društvenih ili kulturnih barijera, pri čemu su najsiromašnije djevojčice u Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo (DRC), Malavi i Tanzaniji izložene najvećoj opasnosti', prema podacima dobrotvorne organizacije.


via GIPHY


'Neprihvatljivo je da mnoge mlade djevojke umiru jednostavno zato što nemaju pristup kontraceptivima kao što su kondomi ili pilule, ili zbog mitova i kulturnih barijera', rekla je Kirsty McNeill iz organizacije Save the Children. Zaključak je taj da bi se mlade trebalo educirati i trebao bi im se dati veći pristup kontracepcijskim sredstvima koja bi trebala biti besplatna u svim državama svijeta. Na taj način bi se stopa smrtnosti mladih trudnica i njihovih beba definitivno smanjila.

Foto: Pexels/ Giphy

M.S.K. / Independent

Pogledajte još:

Roditi ili ne? Evo koliko maloljetnica u Hrvatskoj godišnje 'zatekne' trudnoća

Tinejdžerske trudnoće – iskustvo majke s 15 godina kao upozorenje na problem brojnih cura

Opet kasni? Osam razloga zbog kojih ti menga može biti neredovita (osim trudnoće)

Trudnoća Porod pilule kontracepcija kondomi ugrožene činjenica tinejdžerke stopa smrtnosti

Još vijesti