Slika nije pronađena

Ni premršave, ni pretjerano oble, ali ipak ugodno popunjene - s naglašenim oblinama i blistavom, bijelom kožom - tako su izgledale najljepše žene antičke Grčke i Rima. Bijela koža je bila sinonim višeg staleža (nije se izlagala suncu), a efekt još bjelje kože grčke su žene postizale nanošenjem otrovnog olova, dok su u Rimu žene kožu bojile kredom.

Idealna ženska ljepota bila je ona koja je krasila grčku božicu ljepote - Afroditu i rimsku božicu ljepote - Veneru. Renesansa je ponovo oživjela antičke ideale - tu se žena prikazivala kao punašna, zdrava, rumenih obraza i bljedolikoga tena, a posebno je bio istaknut pomalo bucmasti, zaobljeni trbuščić. Najljepšom ženom toga vremana smatrala se Bianca Capello.


Nešto drugačiju ljepotu nalazimo u viktorijanskom dobu - kada su žene struk isticale korzetima, ali ni ovdje nisu bile preferirane mršavice. Naprotiv, još uvijek su obline bile i više nego poželjne.>> Provjeri još super stvari u rubrici 'Moda & Ljepota'

Dvadeseto stoljeće puno je promjena koje su utjecale na žensku ljepotu i izgled - emancipacija žena, sve više pokazivanje tijela doveli su i do pojave pin-up djevojaka, kao i do prvih djevojaka, tzv. androgen izgleda, koje su se ponašale i oblačile poput muškaraca. Kultna ljepotica dvadesetog stoljeća bila je Marilyn Monroe, koja je bila sve, samo ne muškobanjasta. Njeno tijelo krasile su obline, a nosila je konfekcijski broj 38.


Šezdesete godine 20. stoljeća iznjedrile su ekstra mršavu manekenku Twiggy. Iako su je isprva smatrali šokantno mršavom, ubrzo je trend mršavih ljepotica postao sinonim ženske ljepote.


Sedamdesete godine bile su u znaku zanosne i vitke Farrah Fawcett, a osamdesete i početak devedesetih obilježila je pojava svjetskih top-modela, poput Cindy Crawford i Elle Macpherson. Devedesetih veliki come back doživljava mršavo tijelo kakvo ima Kate Moss. I danas su manekenke ekstra mršave,  a mediji nam svakodnevno nameću isfotošopirane ideale ljepote.

I dok su se žene tisućama godina čuvale od sunčevih zraka, nastojeći održati svoju bijelu kožu, danas je skroz suprotno - umjetno osunčan ten je najpoželjniji modni dodatak. No, nadamo se, ne zadugo.


Ljepota je u očima promatrača, ona je subjektivan osjećaj svakog pojedinca. Zadovoljstvo samom sobom, prihvaćanjem svih svojih mana i vrlina iz dana u dan postajemo ljepše i pune samopuzdanja, a u tome je, zapravo, sva ljepota, zar ne?

Dragana Bosanac

zene ljepota povijest

Još vijesti