Slika nije pronađena
Od jeseni i nove školske godine više se neće moći dogoditi da u jednoj školi učenik dobije opomenu jer je s nastave neopravdano izostao 15 sati, a da u drugoj školi za isti izostanak dobije ukor.


Ili da u jednoj za alkoholizam, sukobe ili psovanja nastavnika zasluži samo ukor, a drugdje najteže mjere poput preseljenja u drugu osnovnu školu, odnosno da bude isključen iz škole ako je srednjoškolac. Ima i primjera da u nekim školama učenici “lete” i za 28 neopravdanih sati, a u drugima tek za 40.

Različita i neujednačena praksa u izricanju pedagoških mjera trebala bi, najavljuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, postati prošlost nakon što svjetlo dana ugleda pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, čiji prijedlog upravo dovršava radna skupina. Kako doznajemo u MZOS-u, već tijekom lipnja prijedlog ujednačenog pravilnika koji bi vrijedio za sve škole u zemlji bit će upućen u javnu raspravu, a primjena se očekuje od jeseni.

Pravilnik se izrađuje na temelju novoga Zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju koji je stupio na snagu početkom godine.

Iako ne otkrivaju detalje o tome za što će sve ubuduće učenici biti kažnjeni ukorom, isključenjem i slično, razmišljanja unutar radne skupine daju naslutiti kako će se nastojati što duže zadržati učenike unutar sustava.
Podsjetimo, novim zakonom određeno je da se najteže mjere, u osnovnim školama to su strogi ukor i preseljenje u drugu školu, a u srednjima opomena pred isključenje s pravom polaganja razrednog ispita, prenose, odnosno vrijede do kraja te razine obrazovanja. 

Novim pravilnikom izricanje nekih mjera moglo bi se ublažiti, pa se, kako doznajemo, razmišlja o tome da se za ponašanja poput šaranja ili uništavanja školske imovine odmah ne izriču pedagoške mjere.

Traže se i rješenja za, primjerice, djecu s ADHD-om čije su ponašanje nastavnici u nekim školama sankcionirali opomenama ne vodeći računa o njihovim osobitostima. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: arhiva

Pročitajte još…

…Profesor tjelesnog u školi imao 'ljubavnu sobu'…

…7 razloga zašto je kraj srednje škole najbolje što ti se može dogoditi…

…Maturantica objasnila: 4 razloga zašto mrzim maturu…

škole iste kazne u svim školama reforma

Još vijesti