Slika nije pronađena

Ružne riječi, uvrede, psovke, galama, ruke koje bijesno mašu, skupljene šake koje zamahuju po zraku, lica iskešena od bijesa... Tko nije barem jednom u životu bio svjedok žestoke svađe svojih staraca?

No, ako si ovakav scenarij doživio samo nekoliko puta u životu, možeš se smatrati sretnikom. Što s onima koji takvo što proživljavaju svakog dana, ako ne i po nekoliko puta u samo jednom danu? E, to se zove veliki problem.

Ipak, ne treba klonuti duhom te ipak pokušati napraviti neke stvari koje bi mogle barem na neko vrijeme smiriti situaciju.

Pokušaj razgovarati s njima

U tijeku svađe digni svoj glas i njihovu pozornost preusmjeri na sebe. Objasni im koliko ti smeta to što svakog dana rade i koliko svađe utječu na tebe. Reci da već popuštaš u školi jer stalno misliš kako ih zaustaviti kad se krenu svađati. Svaki imalo razuman roditelj morat će se zamisliti nad ovim svjedočanstvom svog voljenog djeteta.


Također, ako ne ide grupni razgovor, probaj sa svakim roditeljem posebno
. Kada ih uhvatiš dobre volje probaj im objasniti koliko si nesretan/na zbog njihovih neprestanih svađa. Reci da već razmišljaš o preseljenju kod bake ili najfrenda na par dana, dok se oni malo smire ili čak nazvati Plavi telefon jer ti se čini da ćeš izludjeti od stalne svađe.

Razgovaraj s rodbinom

Iako mnogi kažu kako nije bitno što okolina misli o njima, istina je zapravo najčešće sto posto suprotna. Stoga, ako već razgovor s roditeljima nije dao nikakvog rezultata, razgovaraj s osobom od povjerenja u obitelji – bakama, djedovima, tetkama, strinama, ujacima ili bliskim obiteljskim prijateljima. Zamoli ga/ih da porazgovaraju s roditeljima o stalnim svađama koje bukte u vašoj obitelji.


Nemaš li baš nikoga od povjerenja, sjeti se kome tvoji roditelji vjeruju. Ako su puni hvale za tvoju učiteljicu iz hrvatskog, zašto to ne bi bila ona? Ili ako stalno idu u crkvu, zašto to ne bi bila neka crkvena osoba?

Napiši im pismo

Ako te ne žele slušati, probaj im napisati pismo. Ovo se čini pomalo čudno, ali zapravo je jako dobra ideja jer u pismu možeš staviti ono što doista misliš bez da te netko prekida u razmišljanju i možeš o svemu što napišeš razmisliti dva puta, što nije slučaj s izgovorenim riječima. Pri tome je dobro započeti s onim kako se ti osjećaš zbog njihovih svađa jer su osjećaji ono najbitnije. Možeš napisati jedno pismo za oba roditelja ili svakome posebno ukoliko smatraš da im trebaš reći različite činjenice.

Predloži psihologa

Doista, ponekad je razgovor s nepoznatom i nepristranom osobom pravi melem za ranu. Ako ništa, ovim prijedlogom barem bi mogli otvoriti oči i uvidjeti koliko ti njihove svađe smetaju.

Također, možeš im predložiti i bračnog savjetnika. Pitaj ih vodi li život kakav sada vode, dakle prepun prepucavanja i svađa u razvod. Jer možda je i razvod bolje rješenje od stalnog izbacivanja žuči i otrovnih strelica koje zahavaćaju i druge stanare obitelji u kojoj živite. Ovo bi ih trebalo nagnati da doista razmisle o tome što žele.

I znaj...

Iako su te roditelji donijeli na svijet, oni su ipak osobe same za sebe, kao što si i ti drugačiji. Ti ih voliš i želiš im pomoći, ali ne dopusti da te njihove razmirice odvedu u depresiju i sve ono što ona obično nosi sa sobom – konzumaciju droge, alkohola, cigareta, pa čak i suicidalne misli. Mnogi upravo na ovaj način žele da ih roditelji primijete i da ih novi problem odvuče od onog starog (svađa), što nikako nije dobar način i cijelu stvar neće odvesti nikamo dalje od slijepe ulice.


Naoružaj se strpljenjem jer riješiti stalne svađe nije nimalo lako.
Za početak budi sretan sa samo jednim danom mira, bez svađe. Nemoj i ti vikati na njih već im pokaži da znaš biti zreliji. Sretno!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

roditelji Svađa Obitelj

Još vijesti