Slika nije pronađena

Iako svi znamo da je volontiranje super stvar za razvoj zajednice u kojoj živimo i za volontera osobno, rijetko se uključujemo u neku volontersku akciju, a kamoli postajemo trajno aktivni volonter.

Upravo zato donosimo nekoliko razloga zbog kojih bismo trebali promijeniti tu naviku, ali i par prijedloga vrijednih uključivanja i trošenja slobodnog vremena, kojeg ionako uvijek imamo premalo.

Pa idemo redom:

1. možemo učiniti razliku, odnosno promijeniti stvari na bolje;

2. volontiranje potiče građansku odgovornost – razvija svijest i stječemo timski duh;

3. dobivamo priliku da se odužimo društvu, barem nekome tko je to zaslužio;


4. iz tog iskustva učimo mnogo – o sebi (otkrivamo svoje skrivene talente i podižemo samopouzdanje), o javnim politikama i upravljanju (upoznajemo sisteme i principe djelovanja, ali i stječemo nove kontakte), o društvu u kojem živimo (njegovim mogućnostima i potrebama);


5. civilno društvo je treći sektor u demokraciji, uz javni i privatni, koji „ispravlja greške“ ovih dvaju
– npr. podupire obitelj, poboljšava obrazovni sustav, potiče mlade i brine o ljepotama prirode;

6. razvija sposobnost empatije i samosvijesti;


7. spaja ljude kroz rad na ostvarivanju sličnih ciljeva;

8. donosi radno iskustvo, toliko nužno svakome od nas za uspješno plasiranje na tržištu (plaćenog) rada;

9. štedi novac zajednici, kako bi mogao biti uložen u poboljšanje kvalitete života, sukladno lokalnim strateškim ciljevima;

10. dobro je za tebe osobno
– volontiranje smanjuje stres; osim toga, znanstveno je dokazano da raspoloženja i emocije poput optimizma, sreće i preuzimanja kontrole nad tuđom sudbinom ojačavaju naš imunološki sustav.


Kako bismo saznali više o volontiranju, najbolje je otvoriti stranicu https://www.volontiram.info/ ili posjetiti neki od regionalnih centara – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Splitu.


U sklopu npr. Volonterskog centra Zagreb možemo se uključiti u neki od postojećih programa, pokrenuti svoj volonterski program, educirati se kroz obrazovni ciklus „Menadžment volontera“  u regionalnim centrima, predložiti svojim roditeljima da se razmisle o društveno odgovornom poslovanju i uključe tvrtku u kojoj rade u volonterske akcije ili novčano podrže rad centara. Na tu temu bit će održana i

prva Konferencija o korporativnom volontiranju i Sajam volontiranja 27. travnja u Zagrebu u Radničkoj 50.


Volonterski centar Zagreb, osim nabrojanih aktivnosti, svake godine dodjeljuje nagradu Volonterski Oskar za najboljeg volontera godine, što je dodatni poticaj za uključenje.

Jedan od uspješnijih primjera je Udruga Crveni nosovi, u kojoj su volontirali zaposlenici DM-a, INA-e i Wiener osiguranja. Oni donose smijeh u bolnice – pružaju psihosocijalnu podršku bolesnima, nemoćnima, zaboravljenima i to prvenstveno djeci. I ti se možeš uključiti u rad prijavom na info@crveninosovi.hr.


Postoji još puno mogućnosti – najbolje što možeš napraviti je provjeriti mogućnosti u regionalnim centrima, postati aktivan volonter i raditi ono što te najviše zanima.

Foto: Pinterest/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Šetaju napuštene pse, skupljaju jabuke i čitaju priče klincima – ovo su tinejdžeri volonteri

Tajne odlikaša: navike odličnih učenika koje trebaju svi steći

Najpopularniji studiji: koje fakultete upisuju odlični učenici?

volontiranje ?