Slika nije pronađena
Zanimljivo istraživanje pokazalo je da su oni tinejdžeri koji pomažu strancima i volontiraju sretniji i samopouzdaniji ljudi. Pogledaj zašto...

U nedavno provedenom istraživanju koje je provedeno na Brigham Young sveučilištu u SAD-u, znanstvenici su došli do zaključka da su adolescenti i tinejdžeri koji su pomagali nepoznatima i volontirali godinu dana kasnije imali veće samopouzdanje od onih koji to nisu, donosi Independent.

via GIPHY


Istraživanje je također pokazalo da ovakvih dobrih rezultata nije bilo kod tinejdžera koji su isto tako pomagali, ali svojim roditeljima i/ili prijateljima.

'Ova studija pomogla nam je da shvatimo kako se mladi ljudi koji pomažu ljudima koje nikad prije nisu upoznali, nakon nekog izvjesnog vremena osjećaju bolje i sigurniji su u sebe', objašnjava voditeljica studije i profesorica Laura Padilla-Walker.

U spomenutom istraživanju sudjelovao je 681 tinejdžer od 11 do 14 godina. Mjerili su razinu njihovog samopouzdanja u razdoblju od tri godine. Tinejdžeri koji su sudjelovali u istraživanju odgovarali su na pitanja, kao naprimjer: jesu li zadovoljni sa sobom, koliko su često volontirali i slično. Cilj je bio što točnije procijeniti kako se njihova razmišljanja, odnosno razina samopouzdanja mijenjaju ili možda ostaju isti.

via GIPHY


'Nisu svi načini pomagali jednaki zbog čega dolazimo do zaključka da je pomaganje strancima jedinstveno od svih ostalih vrsta pomoći', objasnila je Padilla-Walker.

I ti se možeš uključiti u volontiranje, bolje ćeš se osjećati, a napravit ćeš i dobro djelo.

Foto:

D.Š.

Pročitaj još:

OMG Za sve su oni krivi? Znanost potvrdila da odnos sa starcima utječe na naš izbor dečka ili cure

OMG Ujutro uvijek odgađaš alarm? Znanost je otkrila što to govori o tebi

Dokazala znanost – sedam trikova koji će ti pomoći da lakše zaspiš

tinejdžeri volontiranje zanimljivosti

Još vijesti