Slika nije pronađena
Ako tvoja vrećica čipsa nestane u roku od par sati (ili bolje reći minuta?), naš si čovjek. Jednom kad ga otvorimo, ne možemo prestati jesti do kad ga ne pojedemo do posljednje mrvice.

I oduvijek smo se pitali što je to u njemu što ga čini neodoljivim i 'zaraznim'. Znanost je konačno otkrila – čips je slan i mastan.

To si već znala i ti, jelda?

E pa znanstvene studije su utvrdile da jedenje slane hrane potiče otpuštanje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sustava koji regulira funkcije povezane sa zadovoljstvom. Drugim riječima, jednom kada ga okusimo, naš mozak samo želi još.

via GIPHY


Autor studije Russel Keast je za Time objasnio da se lakše kontrolirati i biti discipliniran kada je hrana manje slana, a do tog je zaključka došao eksperimentom. Ispitanicima su istraživači ponudili četiri jela za ručak u neogrančenim količinama, između kojih su mogli izabrati. I ispitanici su uvijek pojeli više hrane koja je bila slanija, bez obzira na to što je varijabilna bila i količina masnoće.Dakle, masno nas ne vuče 'na još', a slano da. Barem tako znanost kaže – slažeš li se?

Foto: Pexels/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Zdrava užina – slasne grickalice koje ti stanu u torbu

Omiljena grickalica otkriva tvoj karakter

Čips, omiljena nezdrava grickalica

čips jesti dovoljno grickalice zarazno prestati neodoljiv