Slika nije pronađena
Erinne Paisley iz Britanske Kolumbije dobila je snažnu potporu korisnika interneta jer  je napravila haljinu od svojih starih zadaća iz matematike kako bi promovirala pravo na obrazovanje djevojaka diljem svijeta.


18-godišnja Erinne napravila je haljinu na kojoj piše:Imala sam priliku obrazovati se. Nema svaka djevojka to pravo. Malala.org“. Haljinu je izradila od zadaća iz matematike koje je pričvrstila i povezala selotejpom, satenskim trakicama i baršunastim pojasom koju je stegnula oko struka. Sav novac koji je trebala potrošiti na „pravu“ maturalnu haljinu donirala je neprofitnoj organizaciji „The Malala Fund“ koji pokušava omogućiti obrazovanje djevojčicama diljem svijeta.

Paisley je oduvijek bila aktivistica, a sudjelovala je i u stvaranju grupe „Action Now“ koja se bori za jednakopravnost žena. Kako joj se bližila matura, sve je češće razmišljala o milijunima žena koje nisu imale jednaki privilegij obrazovanja kao ona.

Podatak da čak 62 milijuna djevojaka nema pristup srednjoškolskom obrazovanju jako me dirnula“, napisala je Paisley na blogu Malala Fund-a. „Odabrala sam Malala Fund jer se bori za pravo na obrazovanje djevojčica, jer zagovara obrazovanje djevojaka i jer potpomaže brojne različite inicijative i djevojke heroine, što je zbilja nadahnjujuće.


Paisley je na ovaj potez inspirirala prijateljica koje je jednom napravila haljinu od novina, a izradila ju je s kolegicom tijekom jednog dana. Sad kad je njena priča postala viralna na društvenim mrežama, haljinu je ponudila na aukciji na gobid.ca, a trenutna je ponuda oko 600 dolara.

Vjerujem da svaka djevojka zaslužuje pravi na besplatno, kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje jer okolnosti u kojima si rođan/a nikad ne bi trebale utjecati na tvoj potencijal da pozitivno doprineseš svijetu“, napisala je. 

Tko kaže da jedna haljina ne može učiniti razliku?

L.B./izvor: Seventeen
Foto: Twitter, Facebook

Pročitajte još…

…'Malala Day': dan 16-godišnje junakinje koja je želju za obrazovanjem skoro platila glavom!...

…Prodana za više od milijun kuna: haljina od gumica za kojom ‘šizi’ cijeli svijet!...

…Samo treba biti kreativan: dizajnerica predstavila cvjetnu kolekciju haljina!...

erinne paisley malala fund haljina matematika zadaća pravo na obrazovanje

Još vijesti