Slika nije pronađena

Još je Marilyn Monroe mazno šaputala: 'Dijamanti su ženini najbolji prijatelji.' Mogu li dijamanti biti dobri prijatelji ne znamo sa sigurnošću, ali da ih je lijepo gledati i maštati o njima – sasvim se slažemo.

Dijamanti, dragulji, drago kamenje… nazovite ih kako želite, no kako ih god zvali sigurno je da uvijek plijene mnogo pozornosti, a i nemali broj filmova snimljen je upravo o njima. Prisjetimo se samo komedije 'Pink Panther' koja nas je nasmijavala do suza, ali i drame 'Krvavi dijamant' u kojoj je u glavnoj ulozi Leonardo DiCaprio, a krvavim dijamantom označavaju se dijamanti koji se iskapaju u ratnim zonama i tako financiraju oružani pothvati.

Da bi se neki mineral svrstao u drago kamenje, mora biti rijedak, mora imati lijep i atraktivan izgled te mora biti otporan. Među najpoznatijim dragim kamenjem su safir, rubin, smaragd, dijamant i opal. Saznajte koji su najpoznatiji na svijetu.

Dijamant Koh-i-Noor

Ima 105 karata i trenutno se nalazi u Londonu na kruni britanske kraljice. Ovaj dijamant ima dugu povijest, a dospio je u ruke britanske kraljice Victorije kada je pronađen u Punjabu u Indiji. Prije toga bio je u vlasništvu raznih sultana i ostalih vlastodržaca. Od kada je svoje ruke na njega stavila kraljica Victoria, nije ga se nikada željeli odreći. Sada je na kruni koju smiju nositi samo žene pripadnice kraljevske obitelji, a ako je na glavu stavi muškarac navodno će mu to donijeti veliku nesreću.

Dijamant The Hope (nada)

Ima 45.52 karata. Vjerovalo se da vlasniku donosi veliku nesreću. Jedna od vlasnica bila je i Evalyn Walsh McLean, a ubrzo nakon što ga je nabavila, sin joj je poginuo u prometnoj nesreći, suprug se razveo od nje, kći je napravila samoubojstvo, a sama gospođa McLean postala je ovisna o morfiju. Na kraju ga je poslala običnom poštom u Muzej Smithsonian, danas jedan od najpoznatijih muzeja u SAD-u, u kojem je još uvijek.

Dijamant The Cora Sun – Drop (sunčeva kapljica)

Ima 110 karata i najveći je poznati žuti dijamant u obliku kruške. Ovaj dijamant ima veoma kratku povijest mada je veoma poznat. Pronađen je u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, a testovi pokazuju da je nastao prije kojih 1 do 3 milijarde godina. Prodan je na aukciji u Sotheby'su 2011. godine za rekordnih 11 milijuna dolara i to ponuđaču preko telefona koji je želio ostati anoniman.

Dijamant The Cullinan

Kada je otkriven u Južnoafričkoj Republici 1905. godine bio je najveći dijamant do tada pronađen, širina mu je bila 10,5 centimetara i imao je 3106.75 karata. Kasnije je izrezan na više od stotinu manjih dijelova, a od toga devet najvećih je u vlasništvu britanske kraljevske obitelji.

Narukvica u obliku pantere vojvotkinje od Windsora

Sastoji se od dijamanata i oniksa, a dizajnirao ju je Cartier. Dao ju je napraviti kralj Edward VIII za ovu vojvotkinju, koja se prije njega udavala dva puta, a sve kako bi osvojio njezino srce.

Dijamant The Dresden Green (zeleni iz Drezdena, drezdenski zeleni)

Radi se o najvećem prirodnom zelenom dijamantu koji ima 41 karat. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u Njemačkoj, a odatle su ga ukrali Sovjeti. Međutim, nakon rata, vraćen je u Njemačku i ondje se još uvijek nalazi.

Dijamant The Graff Pink

Ima 24 karata i na aukciji 2010. godine prodan je gospodinu po imenu Lawrence Graff za vrtoglavih 46 milijuna dolara. Kada ga je kupio, odmah mu je dao ime po sebi.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

dijamanti nakit