Slika nije pronađena
Selfiji su savršeni izraz naših temeljnih internet potreba i vrlo su višeznačni i kompleksni: moguće ih je protumačiti ozbiljno ili kao šalu, kao potrebu za komuniciranjem, ali i kao egocentričnu usmjerenost na samoga sebe, selfiji su namjenjeni javnosti, ali i privatnom dijelu života i ističu osobu koja fotografira samu sebe, izjavio je Jason Feifer za Business Insider.

Feifer je osoba koja prati trendove u takozvanoj selfies fotografiji. Sve je počelo kad je primijetio da se mnogo tinejdžera fotografira u muzeju Anne Frank u Amsterdamu.

Pokrenuo je blog na kojem je objavljivao sve slične selfije koje je skidao s Twitter profila tinejdžera diljem svijeta, a nazvao ga je Selfies at Serious Placec (“Selfiji na ozbiljnim mjestima”). Ova su ozbiljna mjesta (mjesta velikih povijesnih tragedija i katastrofa poput muzeja Anne Frank koji nas podsjeća na strahote nacizma, Černobila koji nas podsjeća na veliku nuklearnu katastrofu, Pearl Harboura, Treblinke ili “ground-zero” spomenika terorističkom napadu koji se dogodio 11. rujna 2001. godine) postala apsolutni hit na kojem je pod svaku cijenu trebalo opaliti selfie! 

Nakon toga uslijedio je novi trend – Selfies on Funerals (“Selfiji na sprovodima), a o čemu se ovdje radilo ne trebamo detaljnije objašnjavati!


Najnoviji trend jednako je bezosjećajan, neukusan i bizaran. Tinejdžeri se fotografiraju s beskućnicima! Nekada ih pitaju žele li se s njima fotografirati, no češće su to situacije u kojima se pijani jednostavno belje kraj beskućnika koji leže i spavaju po ulicama, parkovima i restoranima. Tinejdžeri koji ih fotografiraju u ovakvom stanju ne znaju ništa o životinim pričama tih ljudi, ne znaju jesu li zdravi ili bolesni, siti ili gladni, promrzli ili nesretni. No prva je reakcija tinejdžera koji se fotografiraju kraj beskućnika kreveljiti se, isplaziti jezik i postaviti se u što “smješniju” pozu, po mogućnosti s čašom nekog pića u ruci.


Autora ovih blogova zanima: “Zašto se ovo događa uvijek iznova?” Osobe koje stvaraju ovakve fotografije gotovo su uvijek u pravilu tinejdžeri koji ponižavaju druge osobe, a pritom djeluju jako zadovoljni samima sobom. Čitavi blog o selfijima s beskućnicima pogledajte na stranici: selfieswithhomelesspeople.tumblr.com.

Što nam ovaj fenomen govori o svijetu u kojem živimo?

Recite nam što vi mislite o svemu?

L.B.

selfiji selfies on funerals selfies at serious places selfiji s beskućnicima

Još vijesti