Slika nije pronađena

Ako imaš potrebu raditi nešto na mobu dok obilaziš shopping centar, bilo da se radi o dopisivanju s frendicom, provjeravanju društvenih mreža ili nečem skroz drugom, jedno je istraživanje dalo jako dobar razlog zašto bi to trebali prestati raditi.

Koliko često imaš mobitel u ruci dok shoppingiraš? Većina ima potrebu dok hoda po dućanu ili po shopping centru imati mobitel u ruci. Zašto ne iskoristiti to vrijeme za odmah uz shopping odgovoriti na poruke, pogledati što ima novo na Instagramu ili nazvati BFF? Istraživači sa Sveučilišta Farfield proveli su istraživanje kako bi vidjeli ima li korištenje mobitela tijekom kupovine kakve posljedice na kupce. Istraživanje su proveli na 2600 ljudi. Prilikom ulaska u dućane pitali su ljude što su došli kupiti, a na izlazu jesu li kupili nešto dodatno što nisu planirali i jesu li na bilo koji način koristili mobitel. Korištenje mobitela moglo je biti u svrhu kupovanja – primjerice gledanje popisa što sve trebaju kupiti, a moglo je i ne imati nikakve veze s kupovanjem – primjerice dopisivanje s BFF o simpi.

via GIPHY


Rezultati su pokazali da korištenje mobitela ima utjecaj na shoppingiranje. Oni kupci koji su koristili svoje telefone za slušanje glazbe, razgovor, dopisivanje ili pak pregledavanje društvenih mreža, češće su kupili predmete koje nisu planirali kupiti. Impulzivno su uzimali stvari s police jer im je mobitel ipak odvlačio više pažnje. Stvari koje su u takvim situacijama stavljali u košarice bile su primjerice slatkiši, grickalice, elektronički uređaji ili igračke – sve stvari koje im sigurno stvarno ne trebaju i nisu praktične prirode, već one kojima si ugađaju.

Zato što im je pažnja koncentrirana na mobitel, osim što su bez razmišljanja uzeli stvari koje im ne trebaju, nisu uočili ni neke potencijalne uštede koje su mogli ostvariti. Korištenje mobitela tijekom kupovine pokazala se tako kao negativna radnja zbog koje se često u dućanima ostavlja više novaca od planiranog.

ALI. Oni koji tijekom koriste mobitel za radnje vezane uz samo shoppingiranje – primjerice imaju složene liste stvari koje trebaju kupiti, nisu impulzivno kupovali stvari koje im ne trebaju. No, čim su se maknuli od radnji vezanih za shopping i krenuli primjerice telefonirati, prestali su razmišljati što kupuju i uzimati stvari koje im ne trebaju.

via GIPHY


Zato sljedeći put kada ideš u shopping, mobitel spremi u torbu i postoji veća šansa da se nećeš kući vratiti s još 10 stvari koje ti uopće ne trebaju.

Foto: Pexels/ Giphy

M.T./
Izvor

Pogledajte još:

Svi se povremeno moramo požaliti na nešto, ali što se događa s tvojim mozgom ako to radiš svaki dan?

Ako se zamažeš dok jedeš, to je dobra stvar jer govori nešto odlično o tebi!

Ovo će te malo rastužiti – istraživanje je pokazalo što polovica tvojih prijatelja stvarno misli o tebi

Istraživanje ušteda novčanik mobitel shopping

Još vijesti