Slika nije pronađena

Iako znamo da ne bismo trebali biti na mobu prije spavanja jer to utječe na kvalitetu našeg sna, teže nam je zaspati, a ima i negativan utjecaj na mentalno zdravlje – i dalje to radimo. Stručnjaci su sada uvjereni da znaju i zašto.

Biti na mobitelu prije spavanja, skrolati malo po Instagramu ili TikToku, pogledati nove videe na YouTube i dopisivati se – sve je to postalo toliko normalno. Iako znamo da nije dobro za naš san, ne možemo si pomoći. A zašto to radimo? Zašto smo na mobitelu prije spavanja? Koji god razlog da rekao svatko od nas, postoji jedan koji je zajednički većini, a kojeg možda nismo ni svjesni. Stručnjaci iz Vita Health Group tvrde da smo na mobitelu prije spavanja jer tako izbjegavamo suočiti se s osjećajima, točnije osjećajem samoće.

Istraživanje je pokazalo kako je 56% mladih ljudi na mobitelu u krevetu prije spavanja. Preko dana smo u pokretu, u obavezama, zauzeti s raznim stvarima, ali navečer kada legnemo u krevet tu smo samo mi i naše misli. Za neke je to olakšanje i odmor, ali ne i za mlade. Ovoj se dobnoj skupini tada počne svašta motati po glavi, a često je jedna od osjećaja i samoća. Kako bi se osjećali manje samima i ne mislili na to što nas muči, uzimamo mobitel i bacamo se na skrolanje društvenim mrežama. Na taj način izbacujemo iz glavi sve negativne i zabrinjavajuće misli i fokusiramo se na zabavu. Iako se to čini kao dobra ideja, pomoći će samo kratkoročno, a svi osjećati s kojima se izbjegavamo suočiti, stići će nas kad-tad.

Pogledajte još:

U Zagrebu se po prvi put ikad otvara Selfie room – prostor s hrpom kul pozadina i scena za fotkanje

Bi li se mogla hraniti kao član kraljevske obitelji? Ovo je 8 čudnih navika i pravila za hranu koje imaju

S kojim se fakultetima najlakše zaposliti? Top lista 10 trenutno najpoželjnijih diploma

Spavanje Istraživanje mladi razlog mobitel

Još vijesti