Slika nije pronađena

Čak i ako planiraš čim prije, odmah nakon srednje, odseliti se od roditelja i započeti svoj život, kada dođe taj trenutak, mnogi ipak odustanu. Odseliti se zvuči odlično dok ne shvatiš koliko košta stanarina, režije, namirnice i sve ostale stvari koje ti trebaju za život.

Hrvatska nadmašuje sve prosjeke i sve ostale zemlje Europske unije, ali opet – po ničemu dobrom ili pohvalnom. Izašli su službeni podaci za 2020. godinu koji otkrivaju da čak 76.9% mladih iz Hrvatske u dobi od 18 do 34 godine i dalje živi s roditeljima, upozorila je Mreža mladih Hrvatske, kako piše epodravina. Nije da žele živjeti s roditeljima, samo nemaju mogućnosti to promijeniti, a nije pomogla niti pandemija korona virusa.

A koji su glavni razlozi ovog lošeg trenda u Hrvatskoj? Povećana nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, a politika za mlade ni za lijek, problemi su na koje u dopisu ističe MMH. Ti problemi opterećuju mlade i posljedično vode do brojnih drugih problema u njihovim životima, dodaju u priopćenju koje prenosi epodravina. Mreža mladih, kao krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, koja predstavlja 72 udruge mladih, zatražila je stoga od vladajućih da ukažu na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove te one koje su već u provedbi i njihove rezultate. Dodali su da su upravo i mladi bili ti koji su u najvećem broju ostali bez posla u proteklih godinu dana.

Izvor

Pogledajte još:

Mladi iz Hrvatske pri vrhu liste – piju puno više nego ostatak Europe! Evo kada kreću i koji spol je gori

Situacije i osjećaji s kojima se svi mladi susreću: Sve je ovo normalno – iako se nekada možda tako ne čini

19-godišnjakinja koja pomiče granice – upoznajte mladu glumicu Elmu Tomić

Hrvatska Istraživanje mladi Život s roditeljima

Još vijesti