Slika nije pronađena

Dovoljno je loše to što se ne možete odvojiti od zaslona svog pametnog telefona tijekom dana – ako se ne odvojite od njega ni tijekom noći, to zaista nije dobro za vas.

Nedavno je objavljena online i telefonsko istraživanje roditelja i tinejdžera, od Common Sense Media, koje potvrđuje ovo: Gotovo sedam od 10 tinejdžera, ili nešto manji postotak od njihovih roditelja, drži svoj mobilni uređaj u krevetu ili na dohvat ruke. I 29 posto mlađe skupine zapravo spava s uređajem, u usporedbi s 12 posto roditelja.


via GIPHY


Užasavajuća statistika ne završava tu – 40 posto tinejdžera koristi mobilni uređaj u roku od pet minuta od spavanja. 36 posto tinejdžera probudi se barem jednom tijekom noći kako bi provjerilo svoj mobilni uređaj.

Zašto je loše spavati s pametnim telefonom u krevetu?

Dovoljno je reći da je telefon u blizini štetan za kvalitetan noćni san. Ako se ne naspavate kako treba, to dovodi do pretilosti, loših rezultata u školi i problema u ponašanju. Četrdeset i pet posto tinejdžera koji imaju pametni telefon prije spavanja koristi uređaj samo za osobne potrebe. Samo 2 posto je reklo da je to za školski rad. Polovica je rekla da je to za oboje.

via GIPHY


'Liječnici i istraživači prenose ovu poruku da ljudi ne bi smjeli koristiti uređaje neposredno prije spavanja, ali za mnoge ljude postoji osjećaj da postoji potreba da ga se koristi neposredno prije spavanja', kaže Michael Robb, viši direktor istraživanja Common Sense-a.

Ako vas zurenje u ekran ne drži budnima, tada će vas obavijesti koje se mogu javiti usred noći probuditi tijekom spavanja. Zato biste trebali, u najmanju ruku, staviti uređaj na tihi način rada ili način rada 'Ne ometaj'. No, postoje i drugi čimbenici koji mogu ometati vaš san, uključujući i svjetlo koje emitiraju uređaji. Od onih tinejdžera koji kažu da se probude kako bi provjerili svoje uređaje, oko 4 od 10 osoba tvrdi da nisu mogli spavati i da im je trebalo nešto za raditi. Oko pola ispitanika provjerava društvene medije.

via GIPHY


Ne, ni ujutro nije bolje!

Čak i ako se naspavate, ako imate uređaj uz vaš krevet, a to će vjerojatno značiti da je prva stvar koju napravite ujutro to da pogledate u svoj mobitel - čak i prije nego što vam noge dotaknu pod. Ono što možete napraviti kako bi riješiti taj problem je to da utvrdite zone bez uređaja i vrijeme kad u svojoj kući koristite pametne telefone, a kad ne. Ovo vrijedi za roditelje i djecu. Razmislite čak i o punjenju telefona izvan spavaće sobe.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Stručnjaci tvrde da graničaru ne bi trebalo biti mjesto na tjelesnom – neke su ga škole već zabranile

Želite znati tko vas je izbrisao s liste prijatelja na Fejsu? Sada konačno to i možete

Možda sjediš na blagu, a da ni ne znaš! Pregledaj Disney video kazete svoje starije braće

Spavanje loš san san umor mobitel pametni telefon

Još vijesti