Slika nije pronađena

Teen385 je odlučio provesti anketu među tinejdžerima kako bismo saznali kakvu glazbu slušaju, koji žanrovi ih najviše privlače, odlaze li na koncerte i kupuju li cd-ove.

Na uzorku od oko 3000 tinejdžera, saznali smo da većina mladih aktivno prati glazbene trendove od čega 70% sluša samo glazbenike koji ih zanimaju, a 16% svakodnevno odvaja vrijeme kako bi preslušali nove bendove i izvođače.

Vole strano, ali slušaju narodnjake

Iako gotovo polovica tinejdžera preferira stranu muziku, svaki četvrti sluša narodnjake. Utješna je činjenica da je ipak više onih koji biraju alternativnije glazbene pravce – 30% mladih sluša punk, metal, elektronsku glazbu, hip hop i slične žanrove dok ih 40% sluša popularnu muziku koja se vrti po televizijskim i radio postajama.

Što se tiče mjesta izlaska, pokazuju fleksibilnost: gotovo polovica izlazi na mjesta na kojima im se sviđa muzika, ali mogu se prilagoditi zahtjevima svog društva, a 23% nije briga za glazbu – 'važna im je samo ekipa'. Svaka peta mlada osoba izlazi na mjesto isključivo prema glazbenim preferencijama.

Kako slušaju glazbu?

80% njih glazbu sluša preko mobitela, a samo 2% putem radija. Na koncerte odlaze u malom broju, a 35% tinejdžera nema nikakvu naviku odlaženja na koncerte.

Od stranih izvođača najpopularniji su i dalje One Direction, Taylor Swift, Ed Sheeran, 5 SOS, Maroon5, Selena Gomez i One Republic.

Među domaćim (hrvatskim, ali i regionalnim) izvođačima izdvajaju se: Elitni odredi, Severina, Jelena Rozga, Sandra Afrika, Lana Jurčević, Opća Opasnost, Vatra i SARS.

65% mladih skida glazbu s Interneta, a tek 12% kupuje cd-ove za koje su spremni izdvojiti do 100 kuna.

Foto: Shutterstock
I.N.

glazba mladi anketa

Još vijesti