Slika nije pronađena

Gdje god se danas okreneš, svi imaju slušalice u ušima. Bilo to u tramvaju ili u busu, na školskom dvorištu, ulicama grada... glazba se sluša na svakom koraku. A kakve su glazbene preferencije mladih? Portal Teen385 i A1 proveli su istraživanje o navikama mladih vezano za slušanje glazbe, a rezultati su u nastavku.

Prije nekoliko dana objavili smo kratku anketu tematike 'Kako mladi u Hrvatskoj slušaju glazbu?', a u nekoliko dana stigla nam je hrpa vaših odgovora. Zanimalo nas je što je aktualno kada su u pitanju glazbene navike, sve od toga kako slušate glazbu i preko čega, do toga kakva se glazba najviše sluša – je li to domaća ili strana, koji žanrovi i koji izvođači. U tih smo par dana sakupili gotovo 600 vaših odgovora, a evo što su nam sve oni otkrili.

via GIPHY

90% mladih sluša glazbu preko mobitela

U ovom istraživanju sudjelovalo je gotovo 600 ljudi, od kojih je većina između 16 i 20 godina, a čak 97% ispitanika bile su cure. Glazba se sluša uvijek i svugdje, barem se s time složilo pola vas (51%), koji tvrde da bez slušalica ne idu nigdje, a druga polovica sluša glazbu tu i tamo, uglavnom kada su kod kuće.

Vani se glazba najčešće sluša u javnom prijevozu (53%), na druženju s frendovima (24%) te za vrijeme treninga (15%).

Uz hrpu mogućnosti koja postoji i hrpe načina na koje se može slušati glazba, ono što većina odabire su YouTube i internet. Ovo je daleko najpopularniji način slušanja glazbe koji preferira vas 56%, a iza njega je skupina onih koji imaju spremljene pjesme na mobitelu (29%). Na trećem su mjestu aplikacije za slušanje glazbe poput Deezera, Apple Musica i sličnih, što bira vas gotovo 10%. Uz to, logično, glazbu gotovo svi slušaju isključivo preko mobitela (90% ispitanika).

via GIPHY

 

Kada bi imali više podatkovnog prometa za slušanje glazbe, ne bi se bunili. Onima koji glazbu slušaju preko YouTubea ili aplikacija, dodatni internet uvijek bi dobro došao. Takvih, kojima interneta na mobu nikada dosta, ima 36%.

Postoji rješenje: Jeste čuli za novu SWITCH opciju koju je nedavno uveo A1? Super stvar upravo u ovoj situaciji - zamijeni preostale minute ili SMS-ove iz tarife za dodatne MB u Moj A1 appu.

Je li bitan jezik kod glazbe koju slušate?

Više od polovice naših ispitanika, njih 56% se složilo da im jezik ne igra nikakvu ulogu kada je glazba u pitanju. Većina, čak 60% ispitanika, je tako priznala da češće ipak sluša stranu glazbu nego domaću. Neki od razloga zašto je strana glazba izbor većine je to što je glazbena scena puno raznovrsnija i kvalitetnija nego domaća scena, a nekima pjesme pomažu i u učenju stranih jezika. Osim toga, dosta se vas složilo i da hrvatski jezik ne zvuči toliko dobro u pjesmama koliko primjerice engleski, ali i da je strana glazba jednostavno bolja kada su u pitanju melodije i tekstovi.

Naravno, ima dosta i onih koji preferiraju i domaću glazbu, a kao najčešći razlog navodi se činjenica da bolje razumiju tekst. Postoji i velik broj ispitanika koji su priznali da kada slušaju domaću glazbu, slušaju isključivo stare hitove jer smatraju da trenutno na sceni nema dovoljno kvalitetnih izvođača koji će ponuditi nešto novo i drugačije.

via GIPHY

 

Koji se žanrovi najviše slušaju?

Jedan je žanr uvjerljivi pobjednik, a to je pop. Bilo da netko sluša samo pop ili pop u kombinaciji s nekim drugim žanrom, ali ovo je jedan koji se najviše pojavljivao u vašim odgovorima. Kombinacije popa s rockom, cajkama, trapom, r&b glazbom... nema kombinacije koje nema. Ima i puno onih koji se ne žele priklanjati niti jednom žanru i koji slušaju sve, ovisno o tome što im se u nekom trenu svidi. Uz pop, jedan od najčešćih odgovora bili su i rock te rap/hip hop/trap. Naravno, uz to sve, dobar dio priznao je i da će najradije birati cajke i narodnjake, ali takvi odgovori ipak nisu prevladavali niti uspjeli zasjeniti pop.

via GIPHY

 

Tko su omiljeni izvođači?

Svatko ima svoje preferencije kada su omiljeni izvođači u pitanju, ali koliko god bilo različitih odgovora, neka su se glazbena imena pojavljivala u hrpi odgovora.

Od domaćih izvođača, apsolutni favoriti većine su Oliver Dragojević, Prljavo Kazalište i Parni Valjak. Kada gledamo malo veće područje, Balkan, tu vode većinom imena s turbofolk scene kao što su Jala Brat i Buba Corelli, Teodora Džehverović, Aca Lukas, MC Stojan te Saša Matić. Osim njih, i drugi žanrovi balkanske scene su sve aktualniji, a Senidah i Toše Proeski su još neka od glazbenih imena koju obožavate.

Strana glazba je pravi miks različitih žanrova kada se gledaju omiljeni izvođači, a neki od onih koje ste najviše spominjali u svojim odgovorima su One Direction – kao bend, ali i njegovi članovi posebno, Ariana Grande, Shawn Mendes, Billie Eilish, Guns N' Roses, Queen, XXXTentacion, Lewis Capaldi te The Weeknd.

via GIPHY

 

Zaključak: hrvatsko ili strano – koja se glazba preferira?

Ovo istraživanje pokazalo je da stranu glazbu ipak sluša većina mladih, a dok neki pod strano smatraju globalnu scenu, drugi se okreću balkanskoj glazbi. Bilo da se radi o američkoj glazbenoj sceni ili nekoj od drugih država s Balkana, to je ono što će biti prvi izbor velike većine. Domaća, hrvatska, scena sve je manje zanimljiva mlađoj publici, a ako se i sluša nešto domaće, to su stariji izvođači poput Olivera ili Prljavaca.

Istraživanje je provedeno u suradnji s A1 Hrvatska.

Slušanje glazbe na mobitelima sada je jednostavnije nego ikada, jer uz nove A1 tarife na bonove switchaj, swapaj i šaraj bez brige. Ne plaćaš uspostavu poziva, višak prenosiš u idući mjesec, nema skrivenih troškova i sve pratiš u Moj A1 app-u. A za slučaj da postane gusto – uz super opciju  switch mijenjaj MIN/SMS za dodatne MB.

 

Foto: Shutterstock.com / Giphy
Sponzorirani sadržaj

Istraživanje mladi A1 glazba