4

Možda si sama primijetila nešto od ovoga, ali si mislila da ti se samo učinilo. Curama se one dane u mjesecu s tijelom događaju neke promjene, a ovo su neke od njih koje su pomalo čudne i neočekivane.

Nikome oni dani u mjesecu nisu zabavni. Bilo da imaš bolne menge ili ne, ne osjećamo se ugodno kada dođu ti dani i najradije bismo ih prespavali i probudili se samo bez menge. Ali to nije moguće i svaka cura mora mjesečno tih nekoliko dana preživjeti. Osim što menga sama po sebi nije ugodna, donosi sa sobom još neke čudne stvari i promjene na tvom tijelu. Možda si ih već primijetila i nisu ti bile jasne, a možda i nisi i tek sada shvatiš da se i tebi ovo svaki mjesec događa. Postoji 11 pomalo čudnih stvari koje se događaju s našim tijelom kada imamo mengu. Neke su skroz bizarne i nemaju smisla, a druge su čak i neugodne.

1.Osjetljiviji smo na bol
Tijekom tih 5 ili 7 dana, ili koliko ti god traje menga, tijelo nam postaje osjetljivije na bol nego je to inače. I tu se ne misli samo na grčeve u trbuhu koji neke cure posebno muče, već bol u cijelom tijelu. Baš prije nego ti počne menga, smanji se razina hormona estrogena u tijelu, što utječe na jaču osjetljivost. Neki će ovu promjenu osjetiti više, neki manje, a neki možda uopće neće, ovisi o svačijem tijelu.

2.Promijeni nam se glas
Jesi li znala da ti tijekom menstruacije glas postane dublji? Vjerovala ili ne, ovo se stvarno događa, ali najčešće to sami nećemo nikada primijetiti. I ovo je povezano sa smanjenjem količine estrogena koja se događa te dane u mjesecu.

3.Sagorijevamo više kalorija
Jedna dobra stvar je da tijekom menge sagorijevamo više kalorija. Kada ti se hormoni spuste, kao u ove dane, lakše je vježbanjem sagorijevati kalorije i manje ćeš se umarati dok vježbaš. Iako neke cure u ove dane izbjegavaju vježbanje, izgleda da to ipak ne bi trebala raditi, pogotovo ako nemaš problema s bolnim menstruacijama. Iako, pokazalo se da vježbanje pomaže i sa smanjenjem grčeva u trbuhu. Još jedan razlog više da se oznojiš!

4.Češće zaboravljamo
S obzirom da ti se nivo hormona mijenja, možeš se nekada osjećati kao da ti mozak slabije radi i da lakše i češće zaboravljaš stvari nego je to slučaj inače. Ovo ti se ne pričinjava, stvarno se događa.

5.Više smo nespretni
Da, za vrijeme menge može ti se dogoditi i ovo. Ako se osjećaš kao da si odjednom najnespretnija osoba na svijetu, nisi kriva ti, nego menga. Istraživanja su pokazala da zato što ti hormoni spuštaju i skaču, točnije kada poraste količina estrogena, jetra počne stvarati svoj vlastiti hormon koji utječe na bubrege, zbog čega dolazi do toga da budeš napuhnuta, a sve je to povezano i s balansom koji postane teže održavati.

6.Lakše ćemo dobiti vaginalne infekcije
Ovo je još jedna stvar na listi koja nije niti pozitivna niti zabavna. Tijekom ili neposredno prije menge, tijelo ti je sklonije hvatanju infekcija, pogotovo vaginalnih infekcija. Zbog promjene pH vrijednosti, bakterijske infekcije se lakše hvataju i možeš osjetiti više boli dolje nego inače.

7.Više nam se jede meso
Još jedna pojava koja spada u bizarnije je da nam se tijekom menge više jede meso. Odjednom samo želiš jesti nešto s mesom. To pokazuje da ti je zapravo pao nivo željeza u krvi, kroz menstrualnu krv, a tijelo na ovaj način traži da ga nadomjestiš. Naravno, željezo možeš nadomjestiti i na druge načine ako ne jedeš meso, ali većina će cura ipak u ovim danima više razmišljati o mesu nego o brokuli ili mahunama.

8.Grudi su nam osjetljivije
Baš prije nego ti krene menga, primijetit ćeš da su ti odjednom grudi, točnije bradavice, osjetljivije nego inače. Nemaš razloga za brigu, jer ovo je sasvim normalno. Kroz nekoliko dana će se sve vratiti u normalu.

9.Boli nas glava i/ili imamo migrene
S promjenom hormona koje se događaju za vrijeme menge povezana je i pojava jačih ili češćih glavobolja i migrena. Gotovo 70% cura ima ovaj problem! Zato se nemoj zabrinuti ako primijetiš da te svaki mjesec u ovo vrijeme počne odjednom stalno boljeti glava, nije ništa neuobičajeno.

10.Imamo problema sa spavanjem
Još jedna stvar koja će ti dodatno otežati život one dane u mjesecu su i problemi sa spavanjem. Jer kao da već nije dovoljno teško nositi se sa svim ostalim. Ovo je također povezano s promjenama u hormonima, u ovom slučaju s progesteronom. Kada ovog hormona imaš u normalnim količinama, on ima efekt kao sedativ za spavanje, zato kada se spoji manje ovog hormona s manje estrogena (zbog čega ti po noći može biti odjednom jako vruće), i cijeli ti se ciklus spavanja poremeti.

11.Menstrualna krv nam dolazi u različitim bojama
Da, menstrualna krv dolazi u više boja i to je skroz normalno. Svaka boja ima drugačije značenje. Tako jarka crvena boja znači da aktivno krvariš, dok smeđa krv može značiti da su to 'ostaci' od prošle menge. Druge je boje zbog toga što je oksidirala. Krv ti može biti i svjetlije crvena, što je najčešće na početku ili na kraju tvog menstrualnog ciklusa, a može biti i tamnije crvena, što ćeš najčešće vidjeti primjerice ujutro kada se probudiš, jer tada duže vrijeme 'sjedi' u maternici.

Foto: Giphy/ Freepik - user18526052

M.T.

Pogledajte još:  

Jesti ili ne jesti: Hoće li čokolada stvarno pomoći s bolovima za vrijeme menge ili ih može pogoršati?

Nema seksa za vrijeme menge i privlačiš morske pse? 10 mitova o mjesečnici u koje ne smiješ vjerovati

Zašto mi kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

menstruacijamengaoni dani u mjesecuneobičnobizarnopromjene

36.478
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!