Slika nije pronađena

Na Instagramu su krenuli novi hakerski napadi poznatiji kao phishing metode. Radi se ujedno i o najčešćoj metodi hakerskog napada gdje se pokušava navesti žrtve da ustupe svoje osobne i povjerljive podatke koji kasnije napadači koriste u svrhu zlonamjernih aktivnosti. Ova metoda se je pojavila u DM porukama na Instagramu gdje se oni predstavljaju kao korisnička služba Instagrama i samim tim traže od vas vaše osobne podatke poput korisničkog imena i lozinke od društvene platforme Instagram.

U poruci prijete da ako im ne ustupite svoje ime i lozinku te ako ne potvrdite postojanje vašeg Instagram računa, da će vaš profil u roku od 24 sata biti ugašen. Nakon što im ustupite te podatke i odobrite, odnosno potvrdite račun na linku kojeg su vam poslali, oni automatski preuzimaju vaš Instagram profil, brišu sve objave i pratitelje te vaš profil koriste za druge zlonamjerne aktivnosti, u ovom slučaju ponovno predstavljanje kao 'Instagram korisničke podrške' i hakiranje drugih profila. Najgore od svega je što zaista izgleda kao da vas je kontaktirala korisnička podrška Instagrama jer i link putem kojeg vas odvede na potvrđivanje accounta, izgleda identično kao original Instagram web stranica.

Postoje načini kako možete prepoznati da se radi o prevari. Donosimo neke savjete kako možete prepoznati da se radi o hakerima, a ne pravoj korisničkoj podršci Instagrama.
1.Prepoznaj poruke s prijetnjom – naime, kada netko, u ovom slučaju preko phishing napada, želi ukrasti vaše podatke, postavit će vam ultimatum ili određenju prijetnju kojom vas želi zastrašiti da napravite onako kako vam je rečeno. Ne nasjedajte na prijetnje i nemojte posustati.
2.Sumnjivi linkovi – u ovom slučaju vam pošalju link preko kojeg morate potvrditi svoj postojeći account. U većini slučajeva ti linkovi su fake jer i da trebate napraviti neku potvrdu, ta potvrda bi se mogla napraviti unutar same aplikacije – bez prebacivanja na neke sumnjive web stranice.

3.Prava korisnička podrška ne traži podatke van aplikacije – s ovime se nadovezujemo na prethodan savjet, a to je da Instagram ili Facebook NIKADA ne traže vaše osobne podatke van njihove aplikacije, na nekim web stranicama, već samo unutar postojeće aplikacije.
4.Prepoznaj naziv sumnjivog profila – uglavnom se radi o trenutno aktualnim profilima ovih naziva: copyright.supportmedia, copyright.helpcenterx, copyrightcenterx.
5.Prepoznaj domenu/adresu web stranice – nepravilna i čudna domena vam može pomoći da shvatite da se radi o prevari. Domena koja završava s help-Instagrambusiness. CF je lažna bez obzira na to što ostatak nje izgleda vrlo realno -help-Instagrambusiness. Oznaka CF poslije točke, na kraju domene, vam daje do znanja da se radi o LAŽNOJ domeni.

Foto: Giphy/ Freepik

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Najopasnija pjevačica na svijetu ove godine: Njeno ime je najbolje ne googlati ako ne želiš viruse

TikTok i Instagram zloupotrebljavaju naše objave!? Na koji način mogu zloupotrijebiti tvoj selfie?

Vlasnik stranice 'Rich Kids of Instagram' otkrio koliko mu plaćaju djeca bogataša da objavi njihove fotke

prepoznavanje Hakerski Napadi hakeri instagram društvene mreže profil

Još vijesti