Slika nije pronađena
Na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih spisateljica u hrvatskoj povijesti, književnica koja je priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih autorica za djecu – Ivana Brlić-Mažuranić.

Hrvatska književnica, čija su djela postala sastavnim dijelom svakog djetinjstva, rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu.

Zbirku pripovjedaka i pjesama za djecu Valjani i nevaljani izdala je 1902. u vlastitoj nakladi. Priče i tekstovi poput serije obrazovnih članaka Škola i praznici objavljivani su redovito od 1903. nadalje. Pravu pažnju književne publike na sebe skreće 1913. romanom za djecu Čudnovate zgode šegrta Hlapića.


Njenim krunskim djelom kritičari smatraju zbirku pripovjedaka Priče iz davnine, objavljenu 1916., djelo koje sadrži motive mitološke mudrosti običnoga svijeta, inspirirane slavenskom mitologijom.

Često nazivana hrvatskim Andersenom (zbog njene virtuoznosti kao pripovjedača za djecu) i hrvatskim Tolkienom (radi posezanja u fantastični svijet mitologije), Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

Rođendan slavne književnice, koja je u dobi od 64 godine preminula u Zagrebu, obilježio je i Google, posvetivši joj današnju početnu stranicu.

Ivana Brlić Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića google

Još vijesti