Slika nije pronađena

Cilj je bio utvrditi koje škole su najčešće prvi izbor učenika, koji im je izvor informacija i poticaj za upis. Ispostavilo se da jednaki broj učenika želi upisati gimnaziju i strukovnu školu.


Kao što je vidljivo iz pite, za 49% ispitanika prvi izbor je gimnazija, a jednako toliko ispitanika želi upisati srednju strukovnu školu. Za umjetničku školu se odlučilo samo 2% ispitanika.

Do informacija relevantnih za odlučivanje o odabiru srednje škole uglavnom dolaze putem interneta – njih 70% i ta činjenica nas nije previše iznenadila. 60% ispitanika se za srednju odlučuje na temelju preporuke prijatelja ili poznanika, 35% na temelju usmene predaje. 30% njih kao izvor informacija je navelo učitelje, a 25% obitelj. Tiskani i elektronički mediji u manjoj mjeri im služe kao relevantan izvor za odabir škole.

Motivi za upis određene škole su uglavnom osobni interesi i želje, kvaliteta i ugled škole (za one koji biraju gimnazijski program) ili bolja mogućnost zapošljavanja (za one koji biraju strukovne programe).

Polovica ispitanika kao prednost pohađanja srednjoškolskog strukovnog programa vidi specijalizaciju u određenom području, a 80% ispitanika osposobljenost za rad i mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja navodi kao glavne prednosti strukovnih škola. Neki kao prednost vide i lakši upis, ali samo 15% smatra da strukovne škole omogućuju bolju pripremu za faks.

 

Kao glavna prednost gimnazija prepoznata je bolja priprema za fakultet (70% ispitanika je to istaknulo) i šire opće znanje (za 61% ispitanika), 50% njih misli da je prednost gimnazija i to što mogu odgoditi odluku o zanimanju.



'Rezultati istraživanja potvrđuju da gimnazije preferiraju školarci koji žele nastaviti obrazovanje na fakultetu, dok strukovne škole biraju učenici koji teže specijalizaciji te zaposlenju odmah po završetku školovanja. Iako je podjednak omjer onih koji biraju gimnazije i onih koji se opredjeljuju za strukovnu školu (49%), primjeri pojedinih strukovnih škola (koje nemaju dovoljan broj učenika ili ukidaju pojedine smjerove iz tog razloga) pokazuju da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se učenike stimuliralo na upis strukovnih škola', rekla je Maja Mahovlić iz EduCentra, piše Dnevnik.hr.

Još jedan razlog za razmotriti opciju upisa strukovne škole je jer radnih pozicija za njih uvijek ima.

via GIPHY


Prema podacima portala MojPosao, na popisu radnih pozicija s najmanjim prosječnim brojem prijava po oglasu su se našli autolimar, monter skela, rukovoditelj građevinskim strojevima, radnik u metalnoj industriji, tehničar obrade drveta, rehabilitator, cjevar, bagerist, klesar i direktor IT poslova.

Foto: EduCentar/FreePik/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Neke srednje škole uvode prijemni ispit – za upis ti više neće biti dovoljan ni 5,0 prosjek!

Danas je zapečaćena sudbina osmaša – saznajte za koje srednje škole i smjerove je zaprimljeno najviše prijava!

Završile su prijave u srednje škole u Hrvatskoj – je li i tvoja na popisu 10 najpopularnijih?

srednja škola prvi izbor Strukovna škola gimnazija Upis

Još vijesti