Slika nije pronađena

Budući da u Hrvatskoj ne postoji standardizirani oblik ocjenjivanja, u nekim je našim školama četvorka vrjednija od petice, a upravo ta ocjena koja učenicima nedostaje do 5,0, mogla ih je unaprijed eliminirati iz najpopularnijih škola. Kako bi riješili 'problem pravednosti', ravnatelji dvaju zagrebačkih škola, odlučili su uvesti dodatnu provjeru znanja.

via GIPHY


Problem je ustvari dvostruki – ima sve više odlikaša s maksimalnim brojem bodova, a masa ekipe već unaprijed odustaje od najboljih škola misleći da nemaju šanse za upad. Rješenje za oba problema je prijemni (barem tako misle ravnatelji ovih škola)!

Prijemni očekuje osnovce u zagrebačkoj XV. gimnaziji (MIOC) i u Gimnaziji Tituša Brezovačkog. MIOC već posljednje dvije godine učenicima, uz prosjek ocjena, boduje i uspjeh na prijemnom ispitu iz matematike. Time su omogućili učenicima, koji su imali jednu ili dvije četvorke u osnovnoj, da nadoknade manjak bodova znanjem.

Za isto rješenje se ove godine odlučio ravnatelj 'Brezovačkog', Damir Jelenski, nakon što su prošle godine imali situaciju u kojoj je broj učenika s maksimalnim brojem bodova bio veći od upisne kvote. 'To je jedino rješenje da ostanemo u istim gabaritima u kojima jesmo, a da nekoga ne oštetimo. Ne možemo nekoga ne primiti zato što se preziva na 'Ž'', rekao je ravnatelj za Dnevnik.hr.

U isto vrijeme, Ministarstvo obrazovanja ne razmišlja o promjenama kriterija upisa, već priprema kurikularnu reformu dok se ravnatelji nadaju da će ona poboljšati način ocjenjivanja. Vjerujemo da i vi s njima dijelite mišljenje, jer tko želi brinuti o ocjenama i još polagati prijemni za upis u srednju?!

Podaci od prošle godine pokazali su da su najtraženije i dalje gimnazije i da je prosjek bodova za upis 76 bodova. Taj bodovni prag za učenika koji od petog razreda ne prolazi s prosjekom od barem 4,75 znači da možda neće moći upisati željenu školu.

via GIPHY


Budući da škole (za sada) nemaju izbora, od resornog ministarstva traže uvođenje prijemnog. I tko zna koje će još sve zatražiti isto... Tako da nemojte kasnije reći 'nismo znali'!

Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Ponuda iz snova jedne srednje škole – nude besplatan smještaj, hranu, stipendiju od 1200 kuna i posao onima koji ju upišu!

HELP Završavaš osnovnu i ne znaš koju srednju upisati?

Svi se žele upisati: najpopularnija srednja škola u Hrvatskoj uvela 'prijemni'

Upis srednja škola Prijemni ispit

Još vijesti