Slika nije pronađena
Četverogodišnji obrazovni program tehničar za računalstvo, koji se izvodi prema strukovnom kurikulumu je totalni hit među osječkim učenicima, piše Glas Slavonije. Zašto? Jer poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god ih se školuje.

via GIPHY


Ovaj smjer je 'vruća roba' u Osječko-baranjskoj županiji, a u toj ga je županiji moguće ga je upisati samo u dvije škole – u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj i u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir. Ove godine te dvije škole su imale upisnu kvotu od ukupno 68 mjesta, a prijavilo se čak 348 osmaša!

Zbog toga je ove godine Ministarstvo odobrilo otvaranje još jednog razrednog odjela u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi s još 24 mjesta. No, ni to nije dovoljno jer se programeri sve više traže. IT sektor u Osijeku raste, u njega se sve više ulaže i kurikulum se prilagođava potrebama tržišta. 'Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija – svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos', rekao je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Antun Kovačić za Glas Slavonije. Škola surađuje i s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama učenici često zapošljavaju. Njihov cilj je zadržati radnu snagu tamo, a učenicima je, naravno, cilj što lakše doći do posla.

Inače, Elektrotehnička i prometna škola je ujedno i najpoželjnija škola u toj županiji i jedna od popularnijih u RH – za jesenski rok tamo nije ostalo nijedno mjesto, a na 168 mjesta je pristiglo 1035 prijava.


Zanimanje tehničara za računalstvo je često prvi odabir među osmašima i u drugim dijelovima Hrvatske – našlo se na sedmom mjestu po popularnosti prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za kvotu od ukupno 1225 mjesta u Hrvatskoj, zabilježeno je 5447 prijava, a upisala su se 1094 učenika. Podaci su pokazali da taj smjer upisuju i čisti odlikaši – s 80 bodova.

Možemo zaključiti da je možda 'odzvonilo' gimnazijama i da je došlo vrijeme da se slava vrati strukovnim školama jer su se tražila dodatna mjesta i za zanimanje tehničara za mehatroniku i elektrotehničara. Pa svi vi kojima još predstoji odluka kamo nakon osnovne, razmislite dvaput... Još jedna dobra vijest za sve one koji će upisati strukovnu srednju školu je da su poželjna radna snaga i van granica Lijepe naše!


via GIPHY


Znači li to da će svi učenici gimnaziji reći 'la pa-pa', vidjet ćemo. Sasvim je moguće...

Foto: Web stranica Elektrotehničke i prometne škole Osijek/Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

Ovo su hrvatske škole budućnosti, imat će i besplatan internet – provjeri je li i tvoja među njima!

Danas je zapečaćena sudbina osmaša – saznajte za koje srednje škole i smjerove je zaprimljeno najviše prijava!

Najpopularniji i oni drugi – saznajte na kojim faksevima u Hrvatskoj još ima mjesta

srednja škola elektrostrojarska i prometna škola osijek program gimnazija Popularno

Još vijesti