Slika nije pronađena
Tinejdžerske godine stvarno su totalno drugačije od drugih i donose promjene koje su, blago rečeno, jednostavno nevjerojatne.

I da, znamo da pubertet nije predobro iskustvo, ali će ti sigurno ostati zauvijek u sjećanju. S obzirom na ove lude godine, evo koje smo zabavne činjenice izdvojili o tinejdžerima. Iskreno, moramo priznati da su nas neke stvari urnebesno nasmijale, a neke totalno šokirale. Ovo govorimo iz iskustva jer smo i mi još nedavno bili teensi.

1. Flertanje je noćna mora
2. Mozak se isključi kad sluša 'pametovanja'

Logično, bez prakse nema znanja! Tako je sasvim logično da teensi baš i ne znaju kako (uspješno) flertati. Naravno da ima i onih kojima flertanje nije ništa strašno, ali ti sretnici su u teen godinama stvarno rijetki. Većini ipak za dobro zavođenje treba malo više vremena i truda. Osim toga, malo flert blamiranja dobro dođe - barem da znaš kakvu grešku više nikad ne smiješ ponoviti.

Jesi li se ikad zatekao/la u situaciji da ti starci nešto govore, a ti se jednostavno ne možeš usredotočiti? Možda zvuči čudno, ali to je i više nego normalno. Naime, mozak tinejdžera se stvarno isključi kad krenu mamina pametovanja ili kritike općenito. Do tog saznanja došli su tek nedavno američki znanstvenici koji tvrde da tinejdžeri nesvjesno ignoriraju prigovaranja svoje okoline. Znači ako se ni tebi ne da slušati pametovanja svojih roditelja i jednostavno ih ne možeš pretrpjeti - ne brini, to je očito normalno.

via GIPHY


3. Cure izbjegavaju školu ako nisu samouvjerene
Ovo zvuči malo čudno, ali da - smatra se da će velik broj cura izostati iz škole ako nisu zadovoljne svojim izgledom. Kako prenosi Quora, čak 70 posto cura od 15 do 17 godine izbjegavat će svakodnevne obaveze ako se ne osjećaju 'dovoljno lijepo'. To je samo jedna od mnogih posljedica gubitka samopouzdanja kod tinejdžerica, a osim toga česti su i različiti načini samoozljeđivanja, depresija, poremećaji u prehrani te udaljavanje od prijatelja.

via GIPHY


4. Teen cure čitaju više nego dečki
Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je se teen cure i dečki razlikuju u mnogim stvarima. Između ostaloga, došlo se do zaključka da tinejdžerice čitaju knjige mnogo češće i više nego što to rade tinejdžeri. Kako piše Guardian, osim što manje čitaju, dečki češće preskaču stranice u knjizi i ne čitaju s razumijevanjem. Zato nas ne čudi što velik broj dečkiju ima problema s čitanjem lektire.

via GIPHY


5. Tinejdžeri bolje kuže matematiku
Možda čitaju manje, ali zato dečki bolje razumiju matematiku nego cure. Istraživanje OECD-a 'ABC rodne ravnopravnosti u obrazovanju' rezultate je dobilo nakon što su proučavali navike, odnosno znanje 15-ogodišnjaka iz 65 država svijeta. Osim u matematici, ddečki su izgleda bolji i u svim prirodoslovnim predmetima.

via GIPHY


6. Tinejdžeri lakše stvaraju prijateljstva od odraslih
Možda mislite da vam vaši roditelji stvarno nemaju na čemu zavidjeti, ali izgleda da ipak imaju. Biti odrasla osoba i nije tako lako kao što smo mislili, a između ostaloga, mnogo je teže pronaći prijatelja. Tinejdžerima to lakše polazi za rukom, opušteniji su, zabavniji, ali i sami žele sklapati prijateljstva i upoznavati nove ljude. Osim toga, naši roditelji nemaju vremena za česta druženja sa svojim prijateljima - imaju obaveze koje su im prioriteti, a mnogima prijateljstvo baš i nije najvažnije. Zvuči tužno, zar ne?

via GIPHY


Moramo priznati da su čak i nas ove zanimljivosti o teensima stvarno iznenadile, a vas?

Foto: Pixabay/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Dečki u vezama – činjenice za koje do sada vjerojatno niste znale

Zanimljive činjenice o ljevacima koje niste znali - jesu li bolji od dešnjaka?

Čudne činjenice o hormonima koje niste znali

teen tinejdžeri fun facts

Još vijesti