Slika nije pronađena

Svako toliko se na internetu pojavi neka optička iluzija koja postane viralna i oko koje se stvori raskol između jedne strane ljudi koja vidi nešto, i druge strane koja vidi nešto sasvim drugo. U moru iluzija, ovo je njih nekoliko oko kojih se najviše mozgalo.

Jedna od prvih optičkih iluzija koja je postala viralna na nekoj društvenoj mreži je haljina koja je nekima izgledala bijelo-zlatno, a drugima plavo-smeđe. Od haljine do sada pojavilo se još nekoliko zanimljivih optičkih iluzija koje će ti ostaviti upitnike iznad glave. Na prvi se pogled na ovim fotkama i videima sve čini normalno, ali nije. Obrati dobro pažnju na svaku od fotki ili videa i pokušaj skužiti što nije u redu na njoj, a tek onda baci pogled na tekst ispod fotke da otkriješ u čemu je stvar.

1. Fotka koja izgleda kao da je u boji


Iako to zapravo nije. Internet je eksplodirao kada se ovo pojavilo. Fotka izgleda kao da je u boji zato što je njen autor preko originalne crno-bijele fotke postavio mrežu šarenih linija koje daju iluziju kao da je fotka stvarno u boji.

2. Obrađena fotka zida s odjećom?

Korisnica Twittera Holly McKee postavila je fotku koju je uslikala kada je bila u shoppingu, a radi se o zidu s dječjom odjećom. Na prvi se pogled fotka čini kao da je stavljen crno-bijeli filter preko jednog dijela, osim što je fotka koju je objavila skroz neobrađena. Fotić joj je radio pod uobičajenim postavkama, a dio odjeće koji je prikazan crno-bijeli je ispao takav jer nije imao jarkih boja koliko je imala odjeća koja je stajala bliže njoj.

3. 'Izgubljena maca' koja te prati pogledom


Postoji i jedan video na kojem je snimljen poster o izgubljenoj mački, a dok na prvu izgleda normalno, kada se kamera pomakne u stranu, i mačka pomakne glavu u tu stranu i prati kameru pogledom. Kako je to moguće?! Ova se iluzija dogodila jer je papir zalijepljen za neravnu valovitu površinu, a perspektiva fotke izgleda drugačije ovisno o tome iz kojeg se kuta gleda.


Da bi helikopter poletio, njegova krila, tj. elise, trebale bi se vrtjeti, ali ne i na ovom helikopteru. I ovdje je u pitanju iluzija, nazvana 'strobe efekt'. Stroboskopski učinak nije ništa drugo nego optička iluzija koja se javlja kada se iskrivljena percepcija pokretnih dijelova. U ovom je slučaju nastao jer se brzina okretanja elise helikoptera poklopila s brzinom snimanja kadra u video zapisu.

4. Helikopter koji polijeće bez da mu se elise vrte


5. Koje je boje ormarić s ladicama? Je li ružičasto-bijeli ili plavo-sivi?

What Colour Do You See: Pink & White or Blue & Grey? from r/blackmagicfuckery

Kada je autor ovu fotku postavio na Reddit odmah je u naslovu pitao jednostavno pitanje: koje je boje ormarić? Je li ružičasto-bijeli ili plavo-sivi? Debata je počela u roku sekunde – jedni su vidjeli prvu kombinaciju, a drugi drugu. Ladice su ofarbane u sivu i plavu boju, ali oku se može činiti kao da su u pitanju ružičasta i bijela zbog crvenkaste rasvjete u sobi.

6. Gdje je druga noga od Kendall?

Na Instagram profilu In Style Magazina ljudima je pažnju posebno uhvatila ova fotka na kojoj su Hailey Bieber, Kylie i Kendall Jenner. Ipak, sve je na fotki, pa tako i one, palo u drugi plan jer nikome nije jasno gdje je druga Kendallina noga. Brojali su noge, crtali linije, ali nogu nisu mogli naći. Kasnije se ispostavilo da je izgubljena noga zapravo iza Kendalline haljine, točnije, skriva ju prednji dio tkanine.
7. Dine u pustinji ili rupe u pustinji?


Ovu je fotku na svom Twitteru objavio korisnik Luca Parmitano i napisao da je uhvatio fotku dina u pustinji iz ptičje perspektive. Ali pratitelji mu nisu vjerovali jer njima je izgledalo kao da se radi o plaži s rupama u pijesku, a ne pustinji s dinama. I onda je netko odlučio preobrnuti fotku.Tu je svima postalo jasno da su stvarno dine. Iluzija je nastala jer su se dine pojavljivale hrpu puta na istoj slici, što smota ljudski mozak.


Foto: Freepik - katemangostar/ Twitter/ Reddit - vbloke/ YouTube/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

Optičke iluzije svašta mogu reći o svačijoj osobnosti – provjerite što govore o vama...

Testiraj svoju osobnost optičkim iluzijama! Ono što prvo vidiš reći će puno o tebi i tvojim ciljevima

Tko tu koga grli i tko nosi štikle? Nova optička iluzija zaludjela Internet

Optičke iluzije internet zbunjujuće

Još vijesti