Slika nije pronađena

Većina ljudi se obožava maziti; od kada nas stave u majčino naručje pa sve do trenutka kada se ušuškamo pokraj voljene osobe u krevet.

Osim što je ugodno i fino, maženje s nekom osobom donosi puno koristi. Studija je pokazala se na ovaj način povećava bliskost između partnera, čak i ako izmjenjujete nježnosti samo 15-ak minuta dnevno. A koje su ostale prednosti maženja?

#Čini vas sretnijima

Dok se mazimo, oslobađa se hormon oksitocin koji izaziva osjećaj zadovoljstva, nježnosti i privrženosti i povećava našu 'sveukupnu sreću'.


#Pomaže ublažiti bol

Ponekad je potreban samo nježan dodir da bismo se osjećali bolje. Sjećate se kada ste bili mlađi i trčali ste majci čim bi se ozlijedili? Njen čaroban dodir umanjivao je svaku bol – sada kada smo stariji situacija je slična, samo mame nema uvijek u blizini. Maženje ublažava bol; i fizičku i emocionalnu.


#Pojačava osjećaj bliskosti

Komunikacija između dvije osobe zna 'zaštekati', a koji put izgovorimo i ružne riječi. Maženje je jedan od načina da drugoj osobi damo do znanja 'tu sam za tebe i znam kako se osjećaš'. Kada nam je nešto teško izgovoriti, riječi zamijenimo dodirom.


#Pojačava vaš imunitet

Vrlo je jednostavno – kada se mazimo smo sretni, a kada smo sretni manje su šanse da se razbolimo. Ako ste bolesni, očito se ne mazite dovoljno – znanost tako kaže!

#Smanjuje stres i tjeskobu

Jedan zagrljaj može učiniti puno više za naše srce nego svi treninzi, čokolade ili lijekovi. Maženje smanjuje šanse za obolijevanje od depresije ili pojavljivanje osjećaje tjeskobe.

Foto: Instagram
Izvor: YourTango
I.N.

maženje prednosti

Još vijesti