Slika nije pronađena

Svi znamo koliko je dobar selfie zahvalan - od silnih lajkova, pa do toga da može isprovocirati željenu reakciju kod nekog dečka, dobar selfie stvarno čini veliku razliku.

Ako si gledala seriju 'Kako sam upoznao vašu majku', sigurno se sjećaš epizode u kojoj Barney objašnjava 'cheereleader efekt'. Radi se o tome da cura uvijek izgleda bolje na grupnoj slici (i u društvu općenito), nego sama na slici. Vjerojatno se ne slažeš sa svime što je Barney rekao tijekom serije, no ova njegova teorija je ustvari čak i znanstveno istinita.

Istraživanje je provedeno prije petnaest godina, kada su ispitanicima bile predstavljene fotografije pojedinačnih osoba, a zatim te iste na grupnim fotografijama, u grupama od troje. Objavljeno je pod nazivom 'Hierarchical Encoding Makes Individuals in a Group Seem More Attractive'. U njemu je sudjelovalo 130 ispitanika, i kod oba spola (dečki i cure na fotografijama), svi su ispali privlačniji na grupnim fotografijama nego na pojedinačnim.

via GIPHY


Također je dokazano s istim istraživanjem, da zaista nije bitno koliko ljudi se nalazi na slici, već je bitno samo da se radi o nekoliko njih. Barney u seriji tvrdi kako je broj četiri savršen, no zaista sve radi kako treba.

Nije u potpunost jasno zašto je tako (osim onog djela o tome kako ispadamo društveniji), ali se nagađa da je naš mozak ustvari 'programiran' da kategorizira stvari, pa tako i u ovom slučaju. Slično kao i s Ebbinghausovom iluzijom, procesiramo stvari od vrha ka dnu, pa tako prvo primijetimo grupnu informaciju, tek nakon toga idemo u detalje.

via GIPHY


Na sličan način radimo i društvenu kategorizaciju, kada ljude svrstavamo u razne kategorije ovisno o tome kojeg su spola, rase, godišta i vjere. To nije nešto što bismo trebali raditi, pa se zato svi trudimo svjesno rješavati taj problem, koliko god on nesvjesno bio usađen u nama.

Stoga, na kraju krajeva, postoji samo jedna pouka: ako želiš nekoga zavesti, radije stavi neku grupnu fotku nego selfie - squad je squad!


Foto: Giphy/Unsplash

A.Š.

Pročitaj još:

Hmmm... Zašto Kendall Jenner na slikama često prekriva lice?

WOW Prvo što vidiš na ovim slikama otkriva tvoj karakter

Ove slike mogu vidjeti samo osobe s posebnim talentom zapažanja - jesi li među njima?

cheerleader efekt barney stinson squad fotka