Slika nije pronađena

Facebook je u dvadesetak država počeo s testiranjem plaćanja svojih usluga. Neke će ovo šokirati, dok će drugi odmahnuti i reći da su ovo itekako očekivali. No, glavno je pitanje – biste li vi izdvojili koju kunicu za plaćanje objava na društvenim mrežama?

Ako vam je od ovoga skočio tlak i zajapurili ste se – polako! Ne radi se o tome da bi Facebook u budućnosti mogao početi naplaćivati baš svaku vašu objavu na Facebooku! Ma kakvi! Naime, radi se o tome da, ukoliko želite promovirati svoju objavu, odnosno staviti je u news feed tako da bude vidljivija vašim prijateljima i svima s kojima je želite podijeliti, tada ćete je moći platiti.

Točnije, u testnom programu Facebooka, uz već poznate ikonice 'Like' i 'Share' postoji i ona 'Promote'. Ako na nju kliknete, moći ćete svoju objavu staviti na sam vrh, tako da bude svima vidljiva i to za 50 centi do 2 dolara (dakle, od 2,5 do 10 kuna), mada će se moći uplatiti i veća svota  ukoliko želite da se vaša objava dodatno promovira. U Hrvatskoj testna verzija još nije uvedena, a vjerujemo kako ćemo i mi moći uskoro uživati u novoj blagodati najpoznatije društvene mreže.


Također, ako platite za objavu, Facebook će vam izračunati i koliko je vaša objava više puta pregledana nego da nije bila plaćena.

Na Novom Zelandu korisnicima se nije previše svidjela cijela priča pa su ubrzo počeli prijavljivati ovakav način naplate objava s argumentom da se radi o vrsti cyber kriminala. Tek je službeno priopćenje iz Facebooka kako se radi o testiranju nove usluge malo snizilo strasti.

Vjerojatno ste i sami svjedoci kako objave koje su vam važne brzo iscure pa ih i ne vidi dovoljan broj prijatelja, ili barem ne oni do čijeg vam je mišljenja stalo. Upravo da do ovog brzo curenja ne dođe izumljena je ikonica 'Promote', što će vjerojatno biti pravi melem na ranu svih onih koji važne detalje iz svoga života dijele na Facebooku, posebice ako se radi o novoj ljubavi, novom sportskom uspjehu i slično.

Također, ističe se i kako će ovo biti izvrsna stvar za udruge, političke kandidate, neprofitne organizacije i slično jer će se moći promovirati. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo hoće li nam naslovnice omiljene društvene stranice biti pretrpane raznim promotivnim materijalima, a nama običnim smrtnicima, koji ne možemo ili ne želimo plaćati objave, ostat će malo prostora.

Hoće li Facebook danas – sutra izgledati poput TV programa punog reklama ili poput poštanskog sandučića iz kojeg ispadaju propagandi letci?

Kako bilo, ostaje nam pričekati vidjeti što nam to Mark Zuckerberg i njegovi pomagači kuhaju u svom loncu u nastojanju da nam uzmu novce. A vi, što mislite – jeste li spremni platiti da vaša objava bude vidljivija na Facebooku? Podijelite s nama vaša razmišljanja.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

facebook plaćanje

Još vijesti