Slika nije pronađena

Dvojica dečki kojih se možda sjećaš iz Supertalenta sada odlučuju pomoći svima koje zanima breakdance i žele ga naučiti plesati. Pokreću kanal, na kojem već sutra, 11. siječnja, izlazi prvi video, a putem videa će gledatelje pokušati naučiti plesati.

Maks Rucner (17) i Đuro Pavo Dolenčić (17), učenici Klasične gimnazije i breakdance zvijezde kojih se, moguće, sjećate iz polufinala posljednje sezone Supertalenta, imaju svoj novi projekt kojem je u cilju popularizacija breakdancinga koji se nekoć nalazio visoko na skali popularnosti u domaćem javnom prostoru, pogotovo kroz djelovanje pokojnog Gorana Kolareka a.k.a Flor Kilaha, koji je još za života stekao kultni status na europskoj sceni. Danas, više od deset godina kasnije, breakdancing scena je bitno smanjena, gotovo i ne postoji, a mladi su sve manje zainteresirani za tu atraktivnu vrstu plesa.

'Nismo sigurni zašto je tako. Vjerojatno je malo i do trenera i klubova, a zasigurno je i do mobitela', govore Maks i Đuro za Jutarnji list, koji će sa svojim YouTube kanalom krenuti 11. siječnja.


U deset će epizoda, koje će izlaziti svaka dva tjedna, upoznati zainteresiranu publiku s breakdancing slangom, kao i s nekim osnovnim pokretima. Epizode će trajati do tri i pol minute, a u svakoj će se pojašnjavati jedan pojam iz brejkerskog rječnika, kao i jedan osnovni korak. Škola će biti potpuno besplatna za svakoga tko ima internet, računalo, tablet ili mobitel i voli breakdancing. Zamisao je da školi mogu pristupiti svi i tako proširiti ljubav prema plesnoj kulturi, a podršku projektu su, govore, do sada iskazali AKC Attack, Grad Zagreb, Hrvatski audio-vizualni centar, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Idi pa vidi hip-hop kolektiv.

' S našim trenerima Entonijem Radmanom i Vladimirom Smudom odlučili smo pokrenuti prvu hrvatsku online plesnu školu, 'Break it out - mala škola brejka'. Želimo popularizirati breakdancing u Hrvatskoj jer se brejkerska kultura naočigled smanjuje. Nekad smo bili stvarno jaki i želimo vratiti taj stari sjaj. Odlučili smo da nećemo biti oni koji stalno kukaju kako je sve loše, nego ćemo pokušati nešto napraviti', govore gimnazijalci i breakdanceri potekli iz Atomic Dance Factoryja, koji su se upoznali još u osnovnoj školi, a sada kreću u samostalne projekte.


'Drugi klinci počeli su nas prepoznavati na ulici i želimo im na neki način biti uzori te tako promovirati ples. Cijela je ideja, zapravo, potekla i od naših trenera Entonija Radmana i Vladimira Smuda, poznatijeg i kao Atomic Roc. On snima i montira materijal, a Radman je naš mentor. Sve radimo zajedno', govori za Jutarnji list dvojac kojeg se može okarakterizirati kao 'posljednje Mohikance' breakdancinga u Hrvatskoj.


Maks i Đuro priznaju da je breakdancing opasan sport, kako mu govori i samo ime, no napominju da treba napredovati pomalo i pod budnom paskom trenera. Neki se elementi ne smiju izvoditi u pravoj mladosti, kao što su, recimo, stoj i vrtnja na glavi, no govore kako mnogi zaobilaze takve naputke, pa danas ima 'Rusa od šest godina koji se vrte na glavi onako kako se nitko nikada u Hrvatskoj nije vrtio'. Sportski ples rapidno napreduje, no domaća scena, kažu, to ne prati. U vezi sa situacijom u svojem matičnom klubu kažu da nisu bili zadovoljni brojem treninga unutar tjedan dana, pa su se odlučili okrenuti svojoj priči. Dvorana je malo, a klubova previše i mora se čekati da se dođe na red. Plesati kod kuće je teško jer breakdancing zahtijeva puno prostora. Snalaze se kako znaju i umiju, a kako to izgleda, moći ćete provjeriti na njihovu YT kanalu 'FreestyleKingz TV', gdje će 11. siječnja objaviti prvu epizodu svoje breakdancing škole.

Foto: YouTube/ Shutterstock.com - oneinchpunch

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

VIDEO: Hrvatske tinejdžerice plesom ispričale priču o bullyingu

Nevjerojatno: 12-godišnjakinja naučila plesati gledajući YouTube

[VIDEO] Unuka pokazala baki kako mladi danas plešu – njena reakcija je najbolja!

Hrvatska online tečaj plesa breakdance youtube