Slika nije pronađena

Mnoge djevojke, ali i neke kompanije poput Alwaysa, nastoje potaknuti priču o menstruaciji kako bi razbili tabu i osvijestili sve društvene probleme koji se vežu uz tu temu.

Nekada o tome progovaraju kroz fotografije, nekada kroz kampanje, a studentica Arushi Dua odlučila se pismom obratiti vlasniku Facebooka Marku Zuckerbergu i zatražiti ga da najpopularnija društvena mreža razmotri prijedlog uvođenja 'gumba za menstruaciju'.

'Zašto se svi osjećaju nelagodno kada ugledaju uloške? Trebam li ih sakrivati? To je ono što se mota u glavi svake djevojčice koja je došla u životno razdoblje kada ju je bog blagoslovio prekrasnim tijelom i mogućnošću da jednog dana daruje život drugom biću. Djevojčica još nije dovoljno snažna i zrela da se nosi s čudnim reakcijama okoline. Ona ne zna da menstruacija nije nešto loše čega bi se trebala sramiti, nego se radi o zdravom i prekrasnom procesu' stoji između ostalog u pismu.

Donosimo dio njenog pisma Zuckerbergu, a cijelo pročitajte ovdje:

'Last night, as routine, I slept early with a plan in my mind for the next day. I woke up in the morning today with a schedule to follow, but as my uterus would have it, instead of energy and enthusiasm to start my day, I was woken up by severe cramps and fatigue. Usually, I am able to sail through the day when my menstrual cycle kicks in but there are bad days and as a result I was held back at home with my schedule shattered to the ground.

I want to highlight the situation here in India about how menstruation is taken to be a taboo. For you are an influential man and in a position to broadcast, convince and make people listen. Sir, you can help make a massive change in this regard.

....
Facebook has come up with various features such as status updates, feeling xyz, uploading pictures/videos. All these essentially enable a person to share with others her/his experiences and thoughts. I would like to suggest another mode of expression on such an influential social forum. A button right next to the status bar that says “on my period’/ ‘menstruating” through which women can share the fact with others with just a click.
'

Slažete li se s njom da bi fejs trebao uvesti gumb za menstruaciju?

Foto/Izvor:scoopwhoop.com
I.N.

Pročitajte još:

Emojiji za one dane u mjesecu – fora ili užas?

Djevojke otkrile kakve bi emojije željele imati

Svaki mjesec isto: stvari koje se dogode kad imaš mjesečnicu

gumb mjesečnica facebook

Još vijesti