Slika nije pronađena

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije je pokazalo da 33 posto hrvatskih srednjoškolaca u dobi od 15 godina svaki tjedan pije alkoholna pića!

WHO je istraživanje pod naslovom 'Adolescent alcohol-related behaviours' proveo u tri ciklusa u periodu od 2002. do 2014. godine tijekom kojeg u Hrvatskoj nije došlo do smanjenja trenda konzumacije alkohola, za razliku od većine europskih zemalja gdje je došlo do značajnog pada trenda ispijanja alkohola tijekom vremena među 15-godišnjacima.
Hrvatske 15-godišnjake po količini i učestalosti ispijanja alkohola slijede Maltežani (njih 32 posto svaki tjedan cuga alkohol) i Talijani (s 31 posto 15-godišnjaka koji svaki tjedan piju). Najviše zabrinjava upravo činjenica da se s vremenom stanje ne poboljšava, odnosno očito je da se ne poštuju zabrane točenja alkohola maloljetnicima i da dodatna edukacija o štetnosti alkohola nije polučila rezultat.


Naši petnaestgodišnjaci prednjače i u dobi kada prvi puta konzumiraju alkohol – njih skoro polovica isprobala je 'čari' alkohola već s 13 (ili čak manje) godina! Estonski, grčki i mađarski vršnjaci ih slijede...

Evidentna je i razlika po rodu – djevojke iste dobi značajno manje piju – njih oko 13 posto 'cuga' na tjednoj bazi.

WHO upozorava da je upravo alkohol najčešće korišten psihoaktivan opijat među adolescentima i da ima značajne psihološke, društvene i fizičke posljedice na zdravlje mladih osoba.

 

Foto: Profimedia/Shutterstock/WHO


M.Z.

Provjeri još...

Što kad cuganje postane problem? Evo kako prepoznati ovisnost o alkoholu!

VIDEO Droga i alkohol - kako misliš da izgleda i kako ZAPRAVO izgleda

Alkohol umjesto hrane – pojavljuje se novi trend među mladima koji je 'produžena ruka' anoreksije

alkohol cuganje podaci Who

Još vijesti