Slika nije pronađena

Mislili ste da je igranje s tigrovima opasno? Ili da bi vam se zaledila krv u žilama kada biste skočili bungee jump? Ma kakvi, zaboravite sve ovo i saznajte što je to craning, opasni trend među tinejdžerima.

Već smo čuli i znamo iz vlastitog iskustva da su tinejdžeri dobna skupina sklona rizičnom ponašanju. Tako se često režu, potom uštrcavaju votku u oči ili u analni otvor ili pak igraju igru gušenja. Svemu ovome treba dodati još jednu novu aktivnost, a zove se craning.

>> Ludo se provedi, fotkaj i osvoji Sony Xperia mobitel!

Craning dolazi od engleske riječi crane koja označava dizalicu. Radi se o ogromnim građevinskim dizalicama koje često strše iz obrisa mnogih velikih gradova. Dakle, tinejdžeri se penju na ovakve dizalice i to bez ikakve zaštite, što bi se reklo goloruki. Penju se na sam vrh i hodaju po ravnim dijelovima, a neke preskakuju ili prelaze držeći se rukama za dizalicu. 

Čak postoje i različiti nazivi za određeni prelazak dizalice, odnosno jednoruko višenje, prelazak majmunskim stilom (kada se drži s dvije ruke), balansiranje s obje ruje (kada se hoda preko ravnog dijela dizalice, a ravnoteža se drži pomoću obje ruke).

Dakako, ne treba ni napominjati da se radi o iznimno opasnom trendu, a tinejdžeri izvode craning potajice, snimaju se sami ili se snimaju međusobno dok skakuću po dizalicama te onda te snimke stavljaju na YouTube i ondje redovito izazivaju zgražanje onih koji su svjesni svih opasnosti ovog 'sporta'.

Od SAD-a do Rusije...

Ovaj trend nije raširen samo među tinejdžerima u Sjedinjenim Državama već i drugdje, primjerice čak i u Rusiji jer i oni rade isto te stavljaju snimke na društvene mreže i YouTube.  Ruski craneri posebno su kreativni u svojim performansima na dizalicama pa tako izvode akrobacije od kojih bi vam srce moglo stati i ako ih samo pogledate. U medijima su ih počeli nazivati ruskim daredevilima.

Oni se popnu da dizalicu te u nebeskim visinama izvode vježbe, primjerice sklekove ili stoje na jednoj nozi dok puše poprilično jak vjetar. Mnogi ovo slobodno penjanje po dizalicama uspoređuju s parkourom u kojem mladi preskakuju razne prepreke te skaču sa zgrade na zgradu također bez ikakvog osiguranja. Zapravo, mladi ruski craneri i preskakuju s jednog dijela dizalica na drugi baš u stilu parkoura.

Nažalost, u St. Petersburgu je jedna je djevojka pala s visine koja odgovara zgradi od 17 katova prilikom jedne vježbe craninga i na mjestu je ostala mrtva.

Pogledajte ruske slobodne penjače:

Što vi mislite o craningu? Je li ludost, pokušaj da se ispadne kul ili čista glupost? Hoćete li ove avanturiste lajkati ili dislajkati?

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Provjeri još...

>> Ideš! Naučite kako složiti majicu za 2 sekunde!

>> Nasilje u školi: 13-godišnja učenica fizički napala profesora!

>> Ludo se provedi, fotkaj i osvoji Sony Xperia mobitel!

craning ekstremno

Još vijesti