Slika nije pronađena

Ako spadate u čokoladoljupce ili, kako se još nazivaju obožavatelji čokolade – čokoholičare, onda je najbolje da sjednete prije nego nastavite čitati. Naime, ako se potrošnja čokolade nastavi tempom kakav je danas, ova poslastica mogla bi se naći na listi ugroženih vrsta već do 2020. godine, dakle veoma skoro!

Prema najvećim svjetskim proizvođačima čokolade i čokoladnih slastica, već prošle godine se na svijetu konzumiralo više čokolade nego što je se moglo proizvesti, točnije proizvelo se manje kakaovca, biljke od koje se pravi glavni sastojak čokolade, nego što je bila potražnja za njim. Ako se ovaj trend nastavi, do 2020. godine svijetu će faliti preko milijun tona kakaovca, a do 2030. godine preko 2 milijuna tona!

Prema ekonomskim stručnjacima, kakaovca ima manje jer ga napadaju razne bolesti, prijeti mu suša pa manje rađa, ali i zbog sve veće potražnje za tamnim vrstama čokoladnih slastica, za koje se zna da su zdravije (a u njih se ujedno stavlja i više kakaove smjese).

Ako se ova predviđanja ostvare, a veoma je vjerojatno da hoće, čokolade će postati manje, ali će se također filati zamjenama za kakao kao što su lješnjak i proizvodi od lješnjaka te šećerom, sve kako bi se zamaskirala činjenica da ima manje kakaa. Također, više će se koristiti biljne masnoće umjesto kakaovog maslaca.  Mnogi će reći da velik broj proizvođača već to čini i danas, zar ne?

Sve ovo bi moglo značiti da će kvalitetne čokolade nestati s naših polica, a zamijenit će ih proizvodi niže kvalitete koji će ujedno imati i visoku cijenu jer se očekuje da će cijene svih čokolada rasti prema 2020. godini upravo zbog manjka kakaovca. Primjera radi, od 1993. do 2007. godine cijena kakaa po toni narasla je za vrtoglavih 87 posto!

Stoga, trk po adventske čokoladne kalendare dok ih si još možemo priuštiti!

Čokoladni trendovi u 2014. godini

Svaka godina ima svoje trendove, a evo koji su čokoladni u 2014.

Limun – naranča i čokolada vole se javno već godinama, no potrošnja čokolada s okusom limuna udvostručila se ove godine!

Povrće i čokolada – ovo je popularno u Aziji. Prošle godine izumljena je čokolada s okusom paste wasabi, a ove godine IN je sir u čokoladi te slatki krumpir s čokoladom.

Breskva - u Poljskoj ove je godine apsolutni hit čokolada s punjenjem od  breskve.

Orašasti plodovi – u Kanadi su posebno popularni bademi u čokoladnim košuljicama, a uskoro bismo mogli vidjeti i pistacije obučene u čokoladu.

Porijeklo – pravi uživatelji čokolade sve više brinu o porijeklu kakaovca koji se koristi u proizvodnji slastica pa tako raspoznaju finese u okusima. Najviše kakaovca dolazi iz Obale Bjelokosti i Venezuele, a relativno novo područje uzgoja je Vijetnam. Kažu da svaki od ova tri kakaovca imaju specifičan okus.

Hibiskus – poznat nam je u čajevima, ali proizvođači čokolada kažu da istražuju vezu cvjetnih okusa i kakaa pa bismo tako uskoro mogli jesti infuziju čokolade i hibiskusa.

Bijela čokolada – postaje popularnija s raznim okusima, prije svega mangom i kokosom.

Neobični okusi – na tržištu su se pojavili neobične čokoladne kombinacije, primjerice s okusom piva, potom vina i marcipana te – dimljenog čipsa s roštilja.

Foto: Photoexpress.com

N.LJ.J.

Čokolada

Još vijesti