Slika nije pronađena
Moramo priznati da kada smo vidjeli da će se kažnjavanje učenika batinom po stražnjici vratiti kao normalna stvar u škole, bili smo začuđeni.

Kao prvo, laknulo nam je što to nije slučaj koji se događa u Hrvatskoj, gdje je tjelesno kažnjavanje zabranjeno Obiteljskim zakonom i Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji. Radi se o jednoj školi u Georgiji, o Školi inovacija i klasičnih znanosti (The Georgia School of Innovation and the Classics).

Naime, ravnatelj škole je odlučio ponovno uvesti ovu praksu kako bi profesorima bilo lakše kažnjavati učenike, a i kako bi oni od straha ove kazne, činili što manje nepodopština. Ravnatelj Jody Boulineau je poslao roditeljima tekst privole, koji su mogli prihvatiti ili odbiti, a čak trećina roditelja od stotinjak učenika, je odabralo prihvatiti ovaj način kažnjavanja.

via GIPHY


Ovako je točno izgledao tekst privole, prenosi CBS News: 'Učenik će biti odveden u ured iza zatvorenih vrata. Položit će ruke na koljena ili komad namještaja i drvenom će letvom biti udaren po stražnjici. Učenici će biti udarani nakon trećeg prekršaja. Neće mu smjeti biti zadana više od tri udarca'. Drvena letva kojom će se vršiti kazna podsjeća na malo veslo, dugačka je 60 cm, široka 15 cm i debela oko 2 cm.

Naravno, bilo je svakakvih reakcija, od roditelja koji su oduševljeni idejom, pa do onih koji se (poput nas) snebivaju nad ovakvom idejom! Dok je kod nas cijela priča ilegalna pa to ne bi moglo nikako proći, u Georgiji, kao i u još ostalih 19 saveznih država Amerike, fizičko kažnjavanje u školi je legalno, pa ne čudi što se ta metoda prošle godine vratila i u tri teksaške škole.

Možda zakonom nije zabranjeno fizičko kažnjavanje, ali UN ima konvenciju o pravima djeteta koja u svojem 19. članku se bavi upravo ovim problemom: država bi trebala poduzeti sve‘zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere da zaštite dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja’, pa podrazumijeva se i onoga u školama.
Izgleda kako se ravnatelj i profesori ovih škola ne brinu oko kršenja te konvencije, s obzirom na to da uvode batinanje kao legitimnu metodu kažnjavanja.

via GIPHY


Iskreno se nadamo kako će se učenici ipak dobro ponašati kako bi izbjegli ovu kaznu, kad su već njihovi roditelji pristali na vršenje iste..

Foto: Giphy/Unsplash/Twitter

A.Š.

Pročitaj još:

VIDEO Kylie Jenner otkrila sve o školskim danima: 'Trpim nasilje od svoje devete godine'

Sve manje čitamo, a sve više tipkamo – hrvatski srednjoškolci preuzimaju navike američkih kolega?!

Nisi dio elite u školi? Ne brini, ovi celebovi su bili predmet sprdnje, a danas su zvijezde

Škola georgia batinanje Kazna kažnjavanje

Još vijesti