Slika nije pronađena

Aleksa Račić iz Osnovne škole 'Aleksa Šantić' u Banjaluci, zadivljujuće znanje pokazuje i na brojnim natjecanjima, od kojih mu jedno slijedi krajem lipnja i to Balkansko prvenstvo iz matematike.


Za dvije godine natjecanja u prirodnim znanostima, Račić je osvojio dvadesetak diploma, a na pojednim natjecanjima je u konkurenciji učenika iz škola iz Londona, Njemačke, Rusije osvajao brončane medalje.

Račić je na nedavno održanoj Juniorskoj matematičkoj olimpijadi u Visokom za učenike do 15 i pol godina osvojio peto mjesto, čime se plasirao na Balkanijadu, koja će biti održana u Beogradu.

Na takmičenju u Visokom bilo je 40 učenika, dok na ovo u Beograd dolaze učenici iz Bugarske, Rumunije, Turske, Grčke i drugih zemalja, objašnjava Račić.

Natjecao se i u fizici u čemu je osvojio drugo mjesto na republičkom natjecanju, te informatici, a ni sportske aktivnosti nisu mu nepoznanica – trenirao je i plivanje.

Bavio sam se plivanjem, ali kada sam dostigao kondiciju za takmičenja, počela su i takmičenja iz matematike i fizike, pa sam zbog preklapanja termina treninga i takmičenja odustao od plivanja, rekao je Račić.

Ovaj talentirani mladić svira i klavir, te će uz završavanje redovne škole, uskoro maturirati i u Muzičkoj školi Vlado Milošević u Banjaluci. Nakon osnovne, upisat će opći smjer u gimnaziji po izboru.

Za njega riječi hvale ima i razrednica iz osnovne škole Irena Bojičić, koja mu predaje matematiku, fiziku i informatiku. Kaže da je Aleksa svestran dječak, talentiran i intelektualno radoznao.

Informiran je više nego druga djeca, ima brojne talente, a u razredu je pouzdan i odgovoran. Želio se natjecati i iz srpskog jezika, ali to natjecanje preklapalo se sa ostalima. Jednostavno u svemu čime se bavi pokazuje talent, rekla je Bojičićeva.

Fotografiju možete pogledati ovdje.

L.B./izvor: Nezavisne.com

foto: arhiva

Pročitajte još...

...Autistična djevojka svira 19 instrumenata...

...Tinejdžeri na Olimpijadi u neobičnim sportovima...

...Učenik trećeg razreda iz Požege je najbolji matematičar u Europi!...

aleksa račić oš aleksa šantić 20 diploma natjecanja balkanijada

Još vijesti