Slika nije pronađena

Venezuela je zemlja koja se može pohvaliti lijepim ženama; upravo su Venezuelanke odnijele najviše titula misica na internacionalnim izborima ljepote.

Svoju ljepotu vjerojatno mogu zahvaliti kulturološkim i geografskim faktorima, ali i nekim mnogo opasnijim i moralno upitnim metodama koje se provode u 'Tvornici Misica'. Jedan takav kamp organiziran je u Caracasu, glavnom gradu Venezuele. Broji oko 600 polaznica, a djevojke potječu uglavnom iz siromašnijih obitelji. U izrazito konkurentskom okruženju djevojke uče kako postati 'kraljice ljepote'; njihova prehrana je strogo kontrolirana, a jedna od njih je za dokumentarac 'Beauty Factory' priznala da cijeli dan nije popila kap vode. Jedna od najstrašnijih metoda sastoji se od šivanja komada plastike za jezik koja sprječava djevojke da jedu krute stvari.Koliko je kult ljepote njegovan i snažan u toj državi svjedoči i činjenica da 12-godišnjakinje odlaze na operacije nosa, a 16-godišnjakinje ugrađuju implantante u grudi.

'Očekuju da daš sve od sebe i doneseš krunu doma. Pritisak je velik jer je Venezuela do sada mnogo puta osvojila krunu pa se uvijek moraš truditi više nego djevojka prije tebe' objasnila je Debora Menicucci, bivša mis Venezuele.Situacija je postala toliko ozbiljna da je organizacija 'No to Biopolymers, YES to life' pokrenula kampanju u srednjim školama s ciljem upoznavanja tinejdžerica s opasnim posljedicama ekstremne ljepote. Organizacija je nastala nakon što je 15-godišnja Mary Perdomo preminula uslijed nestručno izvođenih zahvata.

'Svaka djevojka sanja o tome da postane misica. Mi Venezuelanke misice vidimo kao savršene žene. Kada živite u zemlji gdje lijepa žena ima veće mogućnosti napredovanja u karijeri od manje atraktivne, ali obrazovane i pametne žene, nije neobično prihvatite ljepotu kao najveću vrijednost' zaključila je Maria Trinidad, članica organizacije 'No to Biopolymers, YES to life'.

Foto: Screenshot/Instagram
Izvor: HelloGiggles.com
I.N.

Pročitajte još:

Ne nagrađuje se ljepota, nego pamet - grad zabranio održavanje natjecanja ljepote!

Okrutan svijet modne industrije: 8 ružnih činjenica o tome kako moda stvara ljepotu

One prihvaćaju svoje mane: celebrity dame koje su odbile srediti svoje 'nedostatke'

ljepota natjecanja izbor mišiće

Još vijesti