Jedva preživljavaju...

Inflaciji se trenutno ne nazire kraj. Studenti kao grupa mladih koji su poznati po tome da i inače ne raspolažu velikim budžetima, posebno su na udaru inflacije.

Oni koji su pokušali životom u domu smanjiti svoje troškove života u velikim su financijskim problemima jer plaćaju gotovo tri četvrtine svojih studentskih zajmova samo na najam sobe u studentskom domu.

Slika nije pronađena Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

Kako piše The Tab, studenti u Velikoj Britaniji koji žive u najskupljim gradovima plaćaju više od 200 funti (skoro 1800 kuna) svaki tjedan samo na najam sobe, kako je pokazala nova studija NUS-a.

Stoga, nije ni čudo da je njihovo istraživanje pokazalo kako čak trećina studenata preživljava na samo 50 funti mjesečno (oko 450 kuna), a jedan od deset studenata mora koristiti njihove banke hrane.

Nema slobodnih kreveta za sve

Najamnina je naglo rasla jer izgradnja stanova nije pratila sve veći broj studenata koji su upisivali sveučilišta. Novo istraživanje tvrtke za nekretnine Cushman & Wakefield pokazalo je da na jedan slobodan krevet u studentskim domovima u Londonu dolazi čak 2,5 studenta.

Slika nije pronađena Cijene podivljale! Studentima treba skoro 4 tisuće kuna samo za studiranje

"Najamnine rastu dok potpore ne uspijevaju držati korak", kazao je partner ove tvrtke, David Feeney i dodao kako samo ograničen broj studenata iz najsiromašnijih obitelji zapravo može dobiti maksimalan iznos zajma.

"Što znači da samo oni s prihodima kućanstva manjim od 25.000 funti (skoro 225 tisuća kuna) godišnje dobivaju zajam veći od prosječne najamnine za privatni smještaj", dodao je.

Slika nije pronađena Sreća i samopouzdanje mladih na najnižoj razini: 'I onda se pitaju zašto nemamo djecu…'

"Neki se bore za život"

U prosjeku, studenti koji studiraju i žive u gradovima kao što su Bristol, Bath i Manchester plaćaju 203 funte za tjednu stanarinu, što je 97 posto maksimalnog dostupnog studentskog zajma.

Evo novih promjena oko najpopularnije državne stipendije 19 i pol godina otplaćivao kredit zbog diplome: 'Studij je bio greška, nitko me nikad nije pitao imam li fakultet'

"Čujemo se sa studentima koji se bore za život, koji si ne mogu priuštiti pranje rublja i smanjuju tuširanje kako bi spojili kraj s krajem. Oni čak ne mogu pokriti ni troškove dolaska u knjižnicu ili čak na predavanja", kazao je glasnogovornik NUS-a.

Slika nije pronađena U dugovima 10 godina dulje: Studenti će otplaćivati kredite skoro do mirovine

"Ovo zbilja ima veliki utjecaj na njihovo mentalno zdravlje budući da ne mogu spavati noćima zbog stresa oko financija. Vidimo kako se stres i tjeskoba gomilaju na njima zbog prebacivanja duga s jedne kartice na drugu, samo kako bi ostali 'na površini'. Unatoč ovome, vlada i dalje ignorira naše studente. Stoga ih hitno pozivamo da uvedu prilagođeni paket potpore za troškove života za studente. Također, moramo osigurati da studentski paket uzdržavanja i minimalna plaća pripravnika budu usklađeni s prosječnom plaćom", dodao je za kraj.

izvor: thetab.com

Još vijesti