Slika nije pronađena

Jedna od asocijacija uz studentski život je ta da oni nikada nemaju 'para'. Čak i uz studentske poslove, ovoj skupini ljudi postaje sve teže i samo studiranje zbog sve većih troškova života koje oni sa svojim poslovima uz studiranje ne mogu pratiti.

Slika nije pronađena Sreća i samopouzdanje mladih na najnižoj razini: 'I onda se pitaju zašto nemamo djecu…'

Studentima je potrebno skoro 4 tisuće kuna mjesečno

Prije samo nekoliko godina, studenti su mogli financirati svoj život uz pomoć stipendija i povremenih studentskih poslova. No, s inflacijom koja se uvukla u sve pore života, i samo studiranje postaje preskupo.

Studentima je sada potrebo puno više novaca za pokrivanje osnovnih troškova života, a studentski standard pada. Adina Smajić, studentica Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu istakla je za N1 da je sada mjesečno potrebno 1000 KM, što je oko 3850 kuna, njenim kolegama koji dolaze iz drugih gradova u Sarajevo.

Slika nije pronađena Studentica javno objavila koliko joj prijatelji imaju novca na računu: 'Nitko nije u minusu!'

Slika nije pronađena Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

„Kada malo bolje razmislim, prije godinu smo razmišljali da pijemo po dvije, tri, četiri kave dnevno… A sada se uhvatimo u situaciji i dobro razmislimo hoćemo li ići. Jako je teško izdvojiti dnevno 10 ili 20 KM, ima studenata koji i rade pored studija”, priča Aldina za N1.

S inflacijom se moraju boriti svi, cijene i dalje rastu dok plaće ostaju iste, što finalno dovodi do pada životnog i studentskog standarda. Kako nastavljaju, za prosječnu četveročlanu obitelj za pristojan život potrebno je nešto manje od 3 tisuće maraka (oko 11 tisuća kuna), dok većina građana za 31 dan u mjesecu imaju manje od tisuću KM.

Izvor: ba.n1info.com

Još vijesti