Češljanje kose

Bolje da ne znaš što ti se sve s vremenom skuplja na četki. Osim kose koja se omota oko iglica, tu su i razne druge nečistoće i prljavština. Sve to svakim češljanjem vraćaš na tjeme i u kosu.

Jednako kako pereš kistove za šminkanje (barem se nadamo da ih pereš), tako bi trebala prati i češljeve za kosu. Iako je manja šteta ako ih ne pereš baš redovito jer neće napraviti toliki nered koliko to mogu zamazani kistovi za šminkanje, ali svejedno i četke i češljeve nekada treba oprati. Koristimo ih toliko često, a ako malo pogledaš svoju četku, vidjet ćeš da zapravo izgleda prilično prljavo. Na njoj se skuplja kosa koja ti je otpala tijekom češljanja, ali i bakterije, mrtve stanice kože, ulje i masnoća s tjemena, kao i prašina. Ima na njoj stvarno bljak stvari koje onda pri svakom češljanju vraćamo na svoju kosu i tjeme. Koliko bi zapravo često trebalo prati češljeve, kako i što se može dogoditi ako ih nećeš prati?

Češljanje kose Najgora četka za kosu koju možeš koristiti ako ti kosa ispada: Frizer jedan tip nikako ne preporučuje

Koliko bi često trebala prati češljeve i četke?

Jednom u svaka dva tjedna bi bilo idealno. Tu se misli na onaj češalj koji koristiš na dnevnoj bazi, a nekada i po više od nekoliko puta na dan. One koje koristiš tu i tamo možeš i prati rjeđe. Ukoliko si netko tko ide u teretanu redovito ili se više znojiš, a i kosa ti se češće masti, trebala bi ih prati i jednom tjedno. Tako ćeš smanjiti širenje bakterija s četke, kosa ti se može početi manje mastiti, a i sve te bakterije koje vraćaš u kosu svaki dan ako ne pereš češlja ti mogu prijeći i na lice. Zato redovito peri češljeve!

Kako najjednostavnije oprati četku?

Prvi je korak da najbolje što možeš izvučeš kosu koja je ostala zapetljana unutar iglica četke. Da bi ju izvukla što bolje, može ti pomoći neki tanji češalj ili bilo koji uski predmet koji možeš ugurati između iglica i s njim izvući kosu. Kada si odradila taj dio, uzmi neki mali lavor ili plastičnu posudu i u nju stavi toplu vodu i neki šampon ili nježniji gel za tuširanje. I češljeve i četke ubaci i pusti ih 20 do 30 minuta da se natapaju. To će pomoći izvući sve nečistoće. Kasnije ih isperi, dobro istrljaj rukom da se sva sapunica ispere do kraja i stavi da se suše. Ukoliko je ostalo još ostataka kose ili prljavštine, uz pomoć stare četkice za zube ili bilo kakve četke, to izvuci i očisti. Ostavi ih da se suše preko noći da bi se skroz osušili prije sljedećeg korištenja.

Što se može dogoditi ako ih nećeš prati?

Četka i češalj i dalje dobro rade svoj posao, bili oprani ili ne, ali to ne znači da ih ne trebaš oprati. Samo zato što ti se čini da to nema nikakvog utjecaja, ne znači da je stvarno tako. Svu masnoću i višak ulja koja očistiš kada opereš kosu, odmah vratiš na tjeme kada se počešljaš s četkom koja je zamazana. Onda će ti se i kosa brže mastiti. Osim toga, ukoliko imaš osjetljivu kožu, mogu ti se pojaviti i kožni problemi poput iritacije i svrbeži, pojave peruti ili izbijanja krastica na glavi. Možda je rješenje koje će ti pomoći s peruti ili masnom kosom upravo to da počneš redovito prati češljeve i četke.
 

Laurie i lažna Znamo kako dobiti fen frizuru bez korištenja fena i četke: Puno je jednostavnije, a efekt je isti

češalj četka pranje četke za kosu pranje češlja treba li prati češljeve kako oprati češalj brzo i jednostavno Kosa

Još vijesti