Što nakon fakulteta?

Čini se da puno mladih na kraju srednje škole osjeća neku vrstu pritiska da upišu fakultet, zato što se velika većina njihovih vršnjaka odlučuje nastaviti svoje obrazovanje.

Da je to tako i u drugim dijelovima svijeta, priznala je i TikTokerica Kanny Mogan. Ona je objavila video u kojem objašnjava kako je završila fakultet (magisterij), što je nazvala „društveno prihvatljivom stvari“, koja se od nje jednostavno očekivala. Sada je pak odabrala raditi u pekari, za što joj realno i nije trebala fakultetska diploma

 

@kannymorgan omg thats so random of me! I can’t believe I did that! hehe #bakery #bakersoftiktok #bakerylife #bakery #softlife #freelancer ♬ sound credit sugardoe - 𝓜♱

 

Video je prikupio gotovo pola milijuna pregleda, a ljudi su ispod podijelili svoja slična iskustva. Čini se kako je puno njih upisalo fakultete zbog neke vrste društvenog pritiska, kako bi se kasnije prekvalificirali i bavili nekim drugim zanimanjima.

„Nakon završetka fakulteta, toliko sam 'izgorila' da sam neko vrijeme također odlučila raditi u pekari kako bih shvatila što želim u životu i svidjelo mi se“, napisala je također jedna komentatorica.

„Diplomirala sam psihologiju, ali sada radim kao samozaposlena krojačica“, napisala je druga komentatorica.

Mnogi su priznali kako su upisali fakultete na kraju srednje, jer se to od njih očekivalo. No, dok teškom mukom završavaju studije, svjesni su da se neće baviti onime za što se obrazuju.

Činjenica je da smo puno puta poneseni konformizmom pa smo skloni ponašati se kao i drugi, uslijed nekog zamišljenog pritiska grupe. Naravno ako većina u vašem razredu planira upisati fakultet, da ćete to željeti i vi, kako ne biste bili drugačiji. No uvijek u životu treba pokušati biti svoj i prilikom donošenja važnih odluka pitati se da li ja to stvarno želim. 

Zašto ste upisali ili zašto planirate upisati fakultet?

Ukupno glasova:

 

 

studiranje Fakultet zašto je bolje ne studirati pritisak društva na mlade poslovi za koje ne treba fakultet

Još vijesti