Manekenke

Stoljećima su se mijenjali ideali ženske i muške ljepote. Standardom su se smatrali određeni tipovi figura, oblica lica, boje očiju, kose ili oblika nosa.

Tako su i u svijetu modelinga godinama vladali određeni standardi. Dapače, modne agencije su znale biti poprilično stroge prema curama koje su htjele uspjeti u toj branši. Osim što su morale biti „ultra“ mršave, bilo je tu svakakvih dodatnih nebuloznih kriterija, koje su mladim modelima nabijale veliki emocionalni pritisak i u konačnici, od mnogih od njih napravili to da totalno izgube samopouzdanje.

Da, svijet modelinga je bio vrlo okrutan i mnoge su se djevojke proteklih godina okušavale u ovome, ali nisu uspjele. No, situacija je mijenja. Danas u svijetu modela i manekenki, kao da su nestali oni nametnuti standardi ljepote i možemo uistinu reći kako srećom, u ovoj industriji vrijedi ona da je „ljepota u oku promatrača“.

Nije se to dogodilo tek tako preko noći. To moramo biti zahvalni modelima i manekenkama koje se uopće nisu uklapale u stroge standarde svijeta modelinga. Ovim curama s naše liste samopouzdanje nisu ubili modni agenti koji su im na početku karijere možda rekli da nisu dovoljno lijepe i da neće nikad uspjeti. One su se baš zainatile i svijetu pokazale koliko su snažne, jer nisu odustajale i jer su u konačnici ostvarile svoje snove.

Baš to što su neobičnog i drugačijeg izgleda i što su na temelju toga uspjele, milijunima cura diljem svijeta podignulo je samopouzdanje i vratilo vjeru u to da su lijepe, jer uistinu jesu i jer ljepota dolazi u raznim oblicima.

1. Winnie Harlow

Winnie je sa samo 4 godine dijagnosticirana bolest-vitiligo. Riječ je o autoimunom poremećaju koji uzrokuje dugotrajni gubitak pigmenta ili boje na određenim dijelovima kože. To se događa kad melanin, koji treba stvarati pigment, tijelo uništi. Kao djevojčica, Winnie se susretala s ismijavanjem druge djece u školi i maltretiranjem. Okrutnost ju je čak navela da pomisli o samoubojstvu. No, ona je to prebrodila, smogla snage i prijavila se u America's Next Top Model. To je bila njezina najbolja životna odluka i odskočna daska u karijeri te je danas Winnie među jednim od najtraženijih i najpoznatijih modela.

 

 

2. Maeva Marshall

Francuska manekenka preživjela je moždani udar i bolest bubrega pa je bila prisiljena uzimati lijek koji joj je kožu učinio preosjetljivom na sunce. Kao rezultat toga, na licu su joj je pojavile pjege. Zapravo ono što su sada pjegice, prije su bile opekline. U tom se trenutku već bavila modelingom i pokušala izgraditi karijeru. Za nekog bi takav slijed događaja značio apsolutni slom. No, za Maevu su bolest i borba koju je preživjela, postale najveća motivacija. Vratila se u svijet modelinga i sada je fokusirana na borbu za prihvaćanje različitosti u svijetu mode. „Nitko ne želi biti klasificiran kao drugačiji, samo se ponašajmo jedni prema drugima kao ljudi“, rekla je Maeva u jednom intervjuu.

 

 

3. Ashley Graham

Ona se 2016. godine pojavila na naslovnici izdanja Sports Illustrated Swimsuit Issue, kao prvi plus-size model ikad. Tada je osim pohvala, doživjela salvu kritika i uvreda na račun svoje težine. Riječi podrške je čula, a zlobne kritike zanemarila, jer je godinama poslije krasila naslovnice najuglednijih modnih časopisa. Ashley se kroz karijeru vodila riječima svoje majke, koja je uvjeravala da će možda baš njezino tijelo i njezina priča promijeniti nečije živote. I stvarno jest, jer tko danas ne zna za Ashley, a zahvaljujući njoj shvatili smo da ljepota dolazi u svim veličinama.

 

 

4. Khoodia Diop

Iako je rođena u afričkoj državi Senegal, čak su je i tamo u djetijnstvu svi zadirkivali zbog izrazito tamne boje kože. No, pokazala je svoj prkos i snagu karaktera, otvorivši Instagram račun koji se prvo zvao „Black Barbie“, da bi se kasnije preimenovala u „božicu melanina“. Baš zahvaljujući svojoj boji kože, zbog koje je toliko puta bila ismijavana, upravo je fotografima, dizajnerima i modnim agentima zapela za oko preko društvenih mreža. Danas surađuje s vodećim modnim kućama u Parizu i New Yorku.

 

 

5. Diandra Forrest

Ova djevojka pati od albinizma, rijetkog gentskog poremećaja kojeg karakterizira gubitak pigmenta kože, kose, a ponekad i očiju. Možda se albinizam u nekim kulturama svijeta smatrao prokletstvom, ali ova je djevojka afroameričkih korijena, to pretvorila u svoj blagoslov. Ona je bila prvi albino model koji je potpisao ugovor s velikim modnim agencijama. „Ljudi s albinizmom su prikazivani kao nešto nadnaravno, čudno ili nakaradno i sviđa mi se to što nas napokon vide u drugačijem svjetlu“, rekla je Diandra.

 

 

6. Moffy Gathorne Hardy

Ova ljepotica ima nešto što se zove strabizam, a što je još poznato i kao „bježanje oka“. Ona je još jedna od cura koja je srušila barijere u manekenskoj industriji, kad je potpisala ugovor s agencijom Storm Models, istom agencijom koja je proslavila zvijezde poput Care Delevingne ili Kate Moss. Moffy je sretna jer smatra da zbog toga što je ona uspjela u svijetu mode, mnogim je curama poslana poruka kako trebaju prihvatiti sebe i svoj izgled u potpunosti.

 

 

7. Barbara Palvin

Kada je sa svojih 18 godina postala jedna od Viktorijinih anđelica, svi su je kritizirali, jer nije bila dovoljno mršava. Da, za 29-godišnju Barbaru koja je visoka 174 centimetara i koja je tada imala 63 kilograma, pisali su najružnije komentare kako je predebela. Usprkos kritikama zauzela je mjesto 17. najplaćenijeg modela na svijetu i pokazala da manekenke na modnoj pisti ne moraju biti mršave, odnosno da se bolesno mršavi izgled tijela ne bi trebao prikazivati kao nešto poželjno ili lijepo. 

 

 

 

 

standardi ljepote modeli i manekenke svijet modelinga

Još vijesti