Slika nije pronađena

Jedna majka na Redditu privukla je veliku pažnju nakon što se dotakla tabu teme koja pogađa sve više ljudi, od roditelja, djece, tinejdžera, zrelih osoba...Tabu tema ljepote ili pak standarda koji se ne smatraju lijepima uvijek podiže prašinu, a to se dogodilo i ovoga puta.

Majka iz ove priče svjesna je da će joj kćer proživjeti mnoge ružne trenutke jer nije lijepa, barem ne po standardima koje danas nalažu mediji i modna industrija. Ova je mama svjesna da nema najslađe dijete na svijetu, da joj kćer nema savršene proporcije crta lica te joj stoga ne želi lagati tješeći je da je najljepša curica u školi. Unatoč tome, ne želi da joj kćer zbog toga bude nesretna

Mrzim se zbog onoga što ću reći, nemojte me osuđivati, ali ovo je samo činjenica, ona je fizički neatraktivna. Od mene i supruga pokupila je najgore osobine. Njegove razmaknute oči i izraženi nos, većinu njegovih izraženih crta lica te moju zdepastu građu i kovrčavu kosu”, stoji na početku njezine poruke.

Kasnije otkriva kako su neki liječnici zbog njezinih fizičkih karakteristika čak mislili da ima Downov sindrom i još neke poremećaje, iako je rođena kao zdravo dijete. “Jedan liječnik, koji je bio na zamjeni našem redovitom doktoru, objašnjavao mi je kako bi trebala nositi udlagu kad je uganula nogu, a onda je krenuo objašnjavati što raditi ‘Kad dijete ima Downov sindrom…’ A ona nema Downov sindrom. Drugi doktor htio nas je uputio na kraniofacijalnog stručnjaka jer je mislio da naša kći ima Apertov sindrom. A nema ni to”, otkriva mama.

Iako ponavlja kako svoju kći beskrajno voli, zabrinuta je jer je svjesna da će njezino dijete biti na meti druge djece u školi samo zbog izgleda. Njezine neatraktivne osobine već su postale temom zezancije klinaca. “Kako postaje starija, djeca su počela primjećivati njezin izgled. Neka od njih su je ružno komentirala. Nekoliko djece u parku pitalo je svoje roditelje zašto ona izgleda tako kako izgleda”, piše majka.

Nastavlja kako joj sve to stvara osjećaj anksioznosti i strah da će njezinu kći ljudi procijenjivati na temelju izgleda i da nitko neće shvatiti da je “zabavna, darežljiva, suosjećajna. Da je ona uvijek ono dijete koje spašava napuštene mačiće i vraća bube natrag na lišće”, kako piše.

Priznaje da se osjeća loše jer razmišlja na taj način te tvrdi da pokušava biti pozitivna. “Više od ičega bih voljela da bude osoba dobra srca. Ali život će za nju biti težak, a ona to ne zaslužuje. Ne znam kako da se ne osjećam krivom i sama ne mislim da je moje dijete prelijepo i neodoljivo”, priznaje.

Ubrzo je dobila reakciju drugih mama i nisu je osuđivale. Dale su joj potporu te neke konstruktivne savjete. A jedan od najboljih je:

Iskreno, da ti je dijete i nevjerojatno lijepo, rekla bih ti istu stvar: ne hvali njezin izgled nego njezine napore, talente i socijalne vještine. Njeguj njezinu kreativnost kako bi imala alate kojima će se uvijek iznova stvarati i pronalaziti, umjesto da bude zatočenica tuđih očekivanja o njezinom izgledu.

Što biste vi savjetovali ovoj majci i njenoj kćeri?

L.B./izvor: Telegram

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...'Ljepota je u različitosti' – proputovala 37 zemalja kako bi snimila 'Atlas ljepote'...

...Ljepota u časopisima nije stvarna: evo kako izgledaju fotke prije retuširanja...

...Ne nagrađuje se ljepota, nego pamet – grad zabranio održavanje natjecanja ljepote!...

reddit 'ružna' kćer majka savjeti odrastanje standardi ljepote

Još vijesti